Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključenje u svemirski program

Hrvati osvajaju svemir: Lansiranje nije uspjelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su se uključili u svemirski program. Prve sonde lansirane su u svemir iznad Istre.

Plišani medvjedić imenom Vidulin stavljen je u sondu pa lansiran u nedjelju popodnevne u svemir iznad Žminja. ‘Balon kad ode gore, on se rastegne uslijed nedostatka tlaka. Balon, pomoću kojeg je sonda podignuta gore, pukne i ono što je prikačeno padne dolje na zemlju’, objasnio je Mario Tumpić iz Astronomskog društva Vidulini.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Mostarski Bruce Lee Misterija Nestao Bruce Lee iz Mostara: ''Sumnjam na dvojicu. Jean-Claude Van Damme ili Jackie Chan. Trećeg ne vidim''

Pa iako se zna da je pao u večernjim satima negdje u more ili uz obalu između Rovinja i Pule, još nije pronađen. ‘Medvjedić je zasigurno otišao na tih 30 km visine. U njegovoj sondi nije bilo tehničkih uređaja i mi zaista molimo ako netko nađe plavu sondu na kojoj piše histrion da nam javi jer je to prvi hrvatski astronaut’, zamolio je Tumpić.

Ali Unicefov leteći medvjedić s porukom mira, edukacije i druženja, možda ipak dobije novog vlasnika. Drugu odaslanu sondu koja je uspješno fotografirala Istru leteći prema stratosferi pronašli su u nedjelju nedugo nakon pada u grmlju kod Bala.

1957. prva svjetska astronautkinja, Lajka, mješanka s moskovskih ulica, nikad se nije vratila. Medo se vratio već nakon dva sata, ali možda ga nikad ne pronađu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene