Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U turističkom posjetu

Hrvat iz pakla Šri Lanke za Dnevnik Nove TV: ''Tu smo s malom djecom, bojimo se, čuje se nadlijetanje helikoptera''

Vojne snage na ulicama gdje su održani teroristički napadi (Foto: Dnevnik.hr)
Vojne snage na ulicama gdje su održani teroristički napadi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hitna na Šri Lanci (Foto: Dnenvik.hr) Hitna na Šri Lanci (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr +0 Vojne snage na ulicama gdje su održani teroristički napadi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Među poginulima i ozlijeđenima na Šri Lanki nema hrvatskih državljana. Trenutačno je u toj zemlji osmero Hrvata koji su tamo došli turistički. Naše ministarstvo vanjskih poslova preporučuje oprez i dodatno inorfmiranje svima koji tamo planiraju putovati.

Bombaški napadi na Šri Lanki poremetili su odmor skupini Hrvata kojima nije svejedno iako su smješteni na jugu zemlje, daleko od poprišta pokolja. Razgovarali smo telefonom s jednim od njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave"

''Ja sam tu s obitelji. Na odmoru smo, nas pet odraslih i dvoje djece. Bojimo se. Tu smo u kući, ne izlazimo, čekamo upute, čujemo se s našim veleposlanstvom. Čuju se helikopteri, nadlijeću. Sigurno nije ugodno kad čujete što se događalo. Ipak smo mi tu s malom djecom. Ali nadamo se da će biti sve u redu. U četvrtak imamo let za Zagreb'', rekao je u telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV Boris Adrović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut predsjedniku Šri Lanke, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osudila je napad na nevine.

Šri Lanka već odavno nije poprište većih sukoba i ratova. Ta otočna država smještena u oceanu blizu Indije nekada je bila kolonija britanske krune i zvala se Cejlon. 1948. dobila je neovisnost. Njezinu noviju povijest obilježio je građanski rat koji je završio 2009., a trajao je oko 26 godina. Takozvani Tamilski tigrovi tijekom rata su pokušali uspostaviti neovisnu državu, no na kraju su poraženi i više nisu aktivni.

Na Šri Lanki je prošle godine izbilo vjersko nasilje, zbog čega je bilo proglašeno izvanredno stanje. No meta nisu bili kršćani, nego manjinski muslimani koje su napali većinski budisti. A islamski ekstremisti tamo nisu aktivni. Inače u toj zemlji, budista je oko 70 posto, hinduista nešto više od 12, muslimana malo manje od deset, dok je kršćana, i to uglavnom katolika, nešto više od sedam posto.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene