Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristojba i oglašavanje

HRT: Novci se razbacuju, javni interes zanemaren,sankcija nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od milijardu kuna na godinu javna televizija dobije od pristojbe.

Ista ta televizija, priznaje njezino vodstvo, bila je na rubu bankrota. Novcem poreznih obveznika se, izgleda, razbacuju, javni interes je zanemaren, a sankcija nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi zakon 'Građani imaju pravo znati kuda ide novac od TV pristojbe' Slika nije dostupna Ili u mrak ili javni bilježnik Od pretplate više ne spašava ni razbijanje TV-a

Novi zakon koji bi trebao napraviti reda u javnoj televiziji još je u povojima. O stanju na javnoj televiziji, o tome koliko troši i što za to daje te ispunjava li svoju javnu funkciju, raspravljalo se i na saborskom odboru za praćenje pregovora s Europskom unijom.

Građani javnoj televiziji plaćaju 80 kuna mjesečno. Ona bi zato trebala brinuti za javni interes. 'Ako imamo javnu televiziju koja treba služiti javnom interesu, kako ćemo to postići, to do sada nije činjeno i to u ovom trenutku nije slučaj', rekla je Vesna Pusić, predsjednica nacionalnog odbora (HNS).

Novi zakon gotovo je spreman. HRT se buni jer trebali bi smanjiti reklame. 'Reklamiranje, ne garažnih vrata već drugih sadržaja, je zapravo informiranje', rekao je Nikola Kristić s HRT-a. Od takve vrste informiranja HRT godišnje zaradi oko 200 milijuna kuna.

'Da li je milijarda i pol previše ili premalo?'

Gotovo milijardu i pol zarade na pretplati koju plaća milijun i pol građana. 'Da li milijardu i 200 milijuna je dovoljno, previše ili premalo za ono što HRT nudi i da li ta usluga može biti puno bolja za te novce koje oni dobivaju', rekao je Dražen Mavrić, predsjednik uprave Nove TV.

Da li je milijardu i 200 milijuna dovoljno, previše ili premalo za ono što HRT nudi i da li ta usluga može biti puno bolja za te novce koje oni dobivaju, rekao je Mavrić

'Početkom ove godine za malo smo izbjegli mađarski sindrom bankrota. 1. siječnja imali smo 195 milijuna kuna negativnog tijeka novca, 650 milijuna dospjelih obveza', rekao je Josip Popovac, v.d. ravnatelja HRT-a. No hoće li itko odgovarati za loše raspolaganje s novcem građana.

'Da budem benevolentan reći ću da HTV ispunjava 50 posto svoju javnu uslugu, u isto vrijeme 15 posto prihoda čine komercijalni prihodi, ako je to točno draga gospodo HRT koristi pretplatu za financiranje komercijalne djelatnosti, a to je apsolutno neprihvatljivo', rekao je Mavrić.

Agencija: Mi nismo policajac

Nelojalna konkurencija još je jedan od termina koji se pripisuje HRT-u. 'Ako je oglašavanje na HRT-u doista po dumpingiranim cijenama onda se to treba riješiti, jer su komercijalni mediji onda u težem položaju', rekao je Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

U prošloj godini po cjeniku su trebali na reklamama zaraditi milijardu i četristo, no izdali su račune na tek 210 milijuna. Tako kaže njihovo financijsko izvješće. 'Agencija ne ide u fishing expedition. Mi nismo policajac, mi djelujemo ako nam prijavite', rekao je Mladen Cerovac iz Agencije za tržišno natjecanje.

No, dok god se nameće teza da je HRT važan poput vode ili slobode građani će plaćati, a neće znati gdje se troši njihov novac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene