Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) u sklopu proslave 10. obljetnice postojanja predstavio je svoj rad na tribini "Važnost i uloga medija u protuminskom djelovanju" u Hrvatskom novinarskom društvu gdje je istaknuto da bi se minski problem u Republici Hrvatskoj mogao riješiti do 2019. godine.


Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth izvijestio je da od mina u Hrvatskoj treba očistiti još 997 četvornih kilometara, te da se područja s minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima nalaze u 12 županija, odnosno u 114 gradova i općina.

Vezani članci Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatskoj još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, produžava se rok za razminiranje Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija

Istaknuo je da se u uklanjanju mina nakon Domovinskog rata koristi visoka tehnologija i standardi zaštite kao i provjere učinjenog.

Naglasio je da bi se do 2019. godine mogao riješiti problem zaostalih mina u RH, ali uz preduvjet da se povećaju sredstva za razminiranje za oko 35 posto.

Jungwirth je istaknuo ulogu medija koji upozoravaju i educiraju stanovništvo o minskom problemu, ali i potiču humanitarne akcije i donacije domaćih gospodarskih subjekata.

Istaknuo je da je tijekom 2007. godine zabilježen najmanji broj minskih incidenata te je pohvalio one medije koji ne pišu o minskom problemu samo onda kada se dogodi neka tragedija ili incident.

Napomenuo je da će se Republika Hrvatska susretati s posljedicama Domovinskog rata i nakon što riješi minski problem, što je pokazalo i nedavno pronalaženje u Zagrebu zrakoplovnih bombi iz Drugog svjetskog rata.