Udruga Hrabri telefon je na svečanosti održanoj u prostoru Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dodijelila nagrade učenicima srednjih i osnovnih škole za radove koji su ocijenjeni kao najbolji na natječaju u okviru projekta "Sigurno surfanje – stop nasilju i govoru mržnje na internetu".


Događanju su također prisustvovali njihovi nastavnici i stručni suradnici pod čijim su mentorstvom izrađivali likovne, literarne i video radove s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti i govoru mržnje na internetu. Natječaj je trajao od 9. veljače do 9. ožujka, a u njemu su sudjelovali učenici iz čak 109 škola s područja cijele Hrvatske. U konkurenciji od preko 350 radova, povjerenstvo Hrabrog telefona odabralo je ukupno 12 najboljih, vodeći se, između ostalog i inovativnošću prezentiranja teme. Pobjednici dolaze iz sljedećih škola: Srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb, Osnovna škola Augusta Cesarca, Osnovna škola Izidora Kršnjavog, Osnovna škola Trnsko (sve iz Zagreba), Osnovna škola Dore Pejačević Našice, Osnovna škola kneza Mislava Kaštel Sućurac, Osnovna škola Novi Marof, Osnovna škola Viktora Cara Emina Lovran, Gimnazija Bjelovar, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Čazma, Srednja škola Delnice.

Vezani članci Dijana Aničić, predsjednica Udruge Anđeli Predsjednica Udruge Anđeli: "Jel' imaš troje djece?! Zdrava su, vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi" Ilustracija Grad Zagreb namjerava smanjiti naknade za novorođenčad: Za svako dijete jednak iznos?

„Oduševljeni smo kreativnošću koju su učenici pokazali kao i porukama njihovih radova. Povratne informacije koje smo dobili od njihovih mentora potvrdile su nam da je sudjelovanje na ovakvoj vrsti natječaja djecu na poseban način potaknulo da razmisle o ovoj važnoj temi. Voljeli bismo zahvaliti svim učenicima koji su sudjelovali u natječaju i na taj način pomogli Hrabrom telefonu u promicanju sigurnosti i borbi protiv govora mržnje na internetu“, istaknula je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

Nasilje putem interneta, poznato i pod nazivom cyberbullying, odnosi se na sve situacije u kojima je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece putem interneta. Prema rezultatima istraživanja koje su 2013. godine zajednički proveli Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece, svaki peti tinejdžer bio je izložen uvredljivim porukama ili komentarima putem Facebooka, a svaki šesti prijetnjama. Kad se tome pridoda i podatak da gotovo polovica djece pregledava svoje Facebook profile za vrijeme nastave te da svako peto dijete na Facebooku provodi više od tri sata dnevno, očigledna je nužnost usmjeravanja njihovog ponašanja.

Projekt "Sigurno surfanje" informira djecu o ovom obliku vršnjačkog nasilja, uči ih kako da ga prepoznaju i zaštite se te kako da reagiraju kada se ono dogodi. Projektne aktivnosti uključuju radionice sigurnog interneta za djecu, predavanje za roditelje od strane djece, uključivanje teme sigurnog interneta u program Dječje kuće Borovje, tisak i distribuciju edukativnih materijala u osnovne škole na razini Republike Hrvatske. Financijski ga podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih u sklopu kampanje "Dislajkam mržnju" usmjerene na prevenciju nasilja nad i među djecom i mladima u Republici Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju