Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Howitt: Misiju OESS-a u RH treba produljiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misiju OESS-a u Hrvatskoj trebalo bi produljiti iako Zagreb želi njezino skoro zaključenje, izjavio je potpredsjednik Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta Richard Howitt.

'Naše izaslanstvo smatra kako je međunarodni monitoring ključan za suočavanje s nasljeđem krvoprolića zadnjeg desetljeća', rekao je Howitt na kraju višednevnog službenog posjeta Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve širi europski konsenzus Eurospki sud: Istospolni brak nije univerzalno pravo Slika nije dostupna Spikom na spiku Yukos tuži Rusiju za 100 milijardi dolara

Izaslanstvo Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta na čelu s Howittom, članom Stranke europskih socijalista, razgovaralo je s predstavnicima Vlade, Sabora, nevladinih organizacija i predstavnicima manjina.

'Priznajemo da hrvatska Vlada ima pravo traži zatvaranje Misije OESS-a, no autoritet i stručnost OESS-a nešto su što, po našem mišljenju, Europska unija treba i što ne bi trebalo izgubiti prije nego praksa dokaže da se suđenja za ratne zločine odvijaju bez etničkih predrasuda', rekao je.

'Produljenje Misije OESS-a radi praćenja procesuiranja ratnih zločina neophodno je kako bi se dokazalo da Hrvatska nastavlja napredovati u ispunjavanju političkih kriterija i ostvarivanju svojih ambicija da postane članica EU-a', dodao je, napominjući kako svaki optuženik treba imati pravo na pravedno suđenje.

Howitt je pritom pozdravio uspješan početak suđenja u slučaju Ademi-Norac, prvom sudskom procesu za ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu. 

Voditelj Misije OESS-a u RH Jorge Fuentes najavio je potkraj srpnja da bi se misija, nakon 11 godina, mogla zaključiti do kraja ove godine jer je Hrvatska postigla značajan napredak u ispunjavanju obveza obuhvaćenih mandatom Misije OESS-a.

Fuentes je tada rekao da se sudske procese koje je Haški sud prepustio Hrvatskoj može pratiti na nekoliko načina - iz Ureda u Hrvatskoj, Ureda izvan Hrvatske ili se osoblje OESS-a može priključiti Uredu Haškog suda u Zagrebu.

Odluku o gašenju ili produljenju Misije OESS-a u RH donijet će Stalno vijeće OESS-a u studenome.

Govoreći o situaciji s ljudskim pravima u RH, Howitt je ocijenio kako je Hrvatska na tom području postigla značajan napredak, posebice kada je riječ o pravima Roma, ali i istaknuo kako je za puno ispunjavanje političkih kriterija za članstvo u EU potrebno uložiti veće napore u reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene