Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog sporosti uprave pri izdavanju građevnih dozvola u Hrvatskoj se trenutačno ne mogu ostvariti oko 300 milijuna eura vrijedna ulaganja u proizvodnu djelatnost, upozorila je Hrvatska odvjetnička komora uoči sutrašnjeg okruglog stola o upravnom pravu i sudovanju koji se održava u okviru Dana hrvatskih odvjetnika.


Predsjednik HOK-a Leo Andreis rekao je da ih je zaprepastio podatak stručnjaka koji su radili na programu CARDS 2003., po kojemu su u Hrvatskoj, zbog teškoća s građevnim dozvolama, na čekanju ulaganja od oko 300 milijuna eura, kojima bi se otvorilo 200 tisuća radnih mjesta.

Vezani članci Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 2 Dva lica Krešimirova grada: Od velikih svjetskih imena i blistavih zidina do odumiranja gradske jezgre i velebnog projekta koji je pao na - prvoj jačoj kiši Slika nije dostupna 'Postupak Komore protiv Nobila nije dobra poruka'

U HOK-u smatraju da je upravno pravo trenutačno najveća zapreka u funkcioniranju države pa će se na okruglom stolu raspravljati o poziciji upravnog prava i upravnog sudovanja. Drže da su upravno pravo i posebice upravni postupak u zadnjih 60-ak godina u Hrvatskoj i prije u bivšoj državi neosnovano zanemareni, pa sada velik broj pravnika nije ozbiljno upućen u propise upravnog prava i postupka.

Budući da je reforma javne uprave jedan od ključnih uvjeta za članstvo Hrvatske u EU, uz pomoć stranih stručnjaka, Središnjega državnog ureda za javnu upravu i HOK-a izrađuje se program kojim bi javna uprava trebala postati učinkovita, u službi građana i potpora gospodarskom razvoju.

U HOK-u kažu da će se prijedlogom novog Zakona o općem upravnom postupku olakšati komunikacija građana s upravom i međusobna komunikacija javne vlasti, ali i razjasniti mnoge druge, do sada nedefinirane stvari koje su omogućivale odugovlačenje i manipuliranje u upravnim postupcima.

Prije okrugloga stola, na kojem će govoriti predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić, bit će održano izlaganje o temi '140. godišnjica samostalnog (neovisnog) odvjetništva u Hrvatskoj' na kojem će jedan od izvjestitelja biti predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.