Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sređivanje financija dužnika

Hoćete li proglasiti osobni bankrot?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj uvođenja instituta osobnoj bankrota je razviti sustav koji će prezaduženim građanima, koji više ne mogu plaćati svoje obveze, omogućiti da reprogramiraju svoje obveze ili im omogućiti novi početak, a vjerovnicima omogućiti ravnomjerno namirenje njihovih tražbina, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je uvojila polazne osnove za uvođenje instituta osobnog bankrota.

Osobni će se bankrot, kako je objašnjeno, moći provesti nad imovinom fizičkih osoba kad postane jasno da netko u razumnom roku nije u stanju plaćati svoje novčane obveze ili je njegov dug u odnosu na njegovu imovinu tako visok da je jasno kako svoje obveze neće moći plaćati ni u višegodišnjem razdoblju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Taj će institut omogućiti da prezaduženi građanin - dužnik sredi svoje financije kroz neformalna tijela, komore, savjetovališta, centre za mirenje ili kroz formalna (sudska) tijela da se s vjerovnicima dogovori o mogućnostima refinanciranja svoga duga, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Uz građane koji će sami moći pokrenuti postupak stečaja nad svojom imovinom to će moći učiniti i njihovi vjerovnici, primjerice banke ili kartičarske kuće, svi kod kojih se zadužio. Prema podacima iz polaznih osnova, zaduženost građana kod banaka je u samo pet godina, od 2003. do kraja 2008. porasla za 230 posto, sa 55 milijardi kuna na 126,5 milijardi kuna. Osobni bankrot, koji će se provoditi pred sudovima, imat će i za dužnike i vjerovnike najskuplje i najozbiljnije posljedice, čime se potiče sporazumno i obzirno rješavanje sporova, kazao je Bošnjaković.

U tom će se postupku imenovati povjerenika koji će voditi postupak, a ako se građanin i njegov vjerovnik nisu u stanju dogovoriti oko povjerenika, njega će odrediti sud s liste registriranih izmiritelja, odvjetnika, sudskih vještaka ili sl. Povjerenik će također stranke pozvati na dogovor na neformalnim tijelima, a ako one to ne uspiju postići u roku tri do šest mjeseci, podnijet će sudu listu svih vjerovnika i dužnikovih obveza, ali i plan po kojem će se osobni bankrot dovršiti.

Nakon toga sud će saslušati vjerovnike i dužnika i odlučiti hoće li se povjerenikov plan provesti, hoće li dužnik i dalje osobno upravljati imovinom i financijama ili će se možda dogoditi i otpis dugova. Bošnjaković je najavio da će nakon današnjeg usvajanja smjernica posebna radna skupina pripremiti zakonski tekst o osobnom bankrotu. Zakon će, predviđeno je, propisati i vođenje registra potrošača, odnosno dužnika koji su u stečaju, s obzirom da se osobni bankrot nad istim dužnikom se može provesti slijedećih deset godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene