Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković položio je u ponedjeljak vijenac na Spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora najavivši da će ovoga tjedna početi javno savjetovanje o prijedlogu izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.


Premijer Andrej Plenković danas je komentirao donošenje Zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima te poručio kako ni jednog ni drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici Vlade.

Vezani članci Hrvatska se prisjeća žrtava Domovinskog rata u Vukovaru (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 1 Grad heroj traga za 363 osobe: Vukovar se prisjeća svih žrtava Domovinskog rata Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Vukovar čeka zeleno svjetlo Bruxellesa: "Jedini izlaz vidimo u zakonu koji bi omogućio olakšice investitorima"

"Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja, Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

"Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998. ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavnopravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države", rekao je premijer. (Hina)