Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud danas će se izjasniti o zakonu koji je srpskoj manjini trebao zajamčiti tri zastupnička mjesta.


Za zajamčena tri srpska zastupnička mjesta u Saboru lani je dignut dovoljan broj ruku. I nitko nije otvoreno rekao kako bi ta tri glasa mogla biti presudna svima koji žele formirati vlast.
Usprotivile su se manjinske srpske stranke koje u tome vide favoriziranje SDSS-a. aktualnog koalicijskog partnera HDZ-a. Zajedno s Gongom zatražile su ocjenu ustavnosti.

Vezani članci Delegacija SNV-a položila vijence za stradale u ratu (Foto: Pixsell,Dubravka Petric)1 - 1 Pupovac položio vijence u Vukovaru: Žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje Milorad Pupovac (Foto: Arhiva/Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac osudio skandaloznu čestitku i poručio: "Previše je tolerancije prema ovakvim slučajevima"

Ustavni suci nedavno su ustvrdili da su pod pritiskom i prijetnjama zbog odluke o ustavnosti novih odredbi biračkog prava manjina. Sumnja je bačena na srpsku manjinsku stranku SDSS, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a. Oni takve optužbe odbacuju, ali s ostalim manjincima javno se protive bilo kakvim izmjenama pravila nekoliko mjeseci pred izbore. Zaštitu su tada zatražili i kod predsjednika Ive Josipovića.

Kada je HDZ htio prekrajati izborne jedinice unutar izborne godine, upozoreni su da je rok za to istekao prije 11. ožujka. Čini se da su ustavni suci ponovno stavljeni u situaciju da u zabranjenom plesu s politikom učine pogrešan korak.