Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kerum bi, oporba ne bi:

Hoće li Tuđmanov kip osvanuti na splitskoj rivi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vruća splitska tema ovih dana je Kerumova najava Tuđmanova spomenika na Rivi.

No, Split je i prije Kerumove vlasti izglasao kako će Tuđmanov spomenik biti na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Borci za splitsku baštinu ističu da na Rivi ne smije dominirati ničiji lik, jer je Riva sama po sebi, spomenik Splita.

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Ilustracija Nepristojni turisti Počela je sezona povraćanja i uriniranja po Splitu: "Znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste"

Na splitskoj Rivi nitko nije imao spomenik. Kerum bi izgradio Tuđmanov. 'Riva se nazivala poljanom Regenta Aleksandra, pa su Talijani došli, pa obala maršala Tita, znači svi režimi su tu htjeli biti', pojasnio je Stanko Piplović, povjesničar umjetnosti.

Po Tuđmanu se već zove dio Rive, a već postoji i rješenje po kome bi Tuđmanov spomenik trebao biti na trgu Hrvatske bratske zajednice kod policije i Suda. HDZ jest za rivu, ali sumnjaju u Kerumove motive. 'Kao slaviti će Tuđmana pa će tako uhvatiti koji politički bod', smatra Dujomir Marasović iz splitskog HDZ-a.

'Riva je sama po sebi spomenik, treba biti za sve Splićane podjednako', ističe Ivo Baldazar, vijećnik SDP-a. Uvjereni su da Kerum forsiranjem spomenika želi skrenuti pažnju sa lošeg stanja proračuna, a građani raspravljaju. Kerum je na godišnjem odmoru. Na gradskom vijeću o ovoj temi trebalo bi se razgovarati u petak. U priloženom prilogu pogledajte što građani Splita misle o kipu Franje Tuđmana na Rivi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene