Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje na čelu Udruge

"Dijalog sa srpskim veteranima nije izjednačavanje žrtve i agresora, Klemm ima našu podršku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi udruge podržali su Josipa Klemma.

Na današnju konferenciju Klemm nije pozvan, ali nam je rekao da će na nju doći bez obzira na to.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Transfer Darija Šarića Afera Cibona: Odbijena žalba USKOK-a na obustavu postupka protiv Ivice Lovrića i Josipa Klemma Slika nije dostupna odluka vrhovnog suda Potvrđena presuda Josipu Klemmu, mora u zatvor na godinu dana

"Bit će svašta", odgovorio nam je Josip Klemm na pitanje hoće li danas biti smijenjen s mjesta predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

To se, ipak , nije dogodilo te je Udruga jednoglasno stala uz Klemma i njegovu inicijativu za dijalogom sa srpskim veteranima s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka stradalih u Domovinskom ratu.

U nastavku pročitajte kako je protekla konferencije za medije:

16:48 sati: "Ako će doći do susreta sa veteranima iz Srbije, tražit ćemo da se sastanak održi u Bruxellesu. Platforme kao što je 112 uzimaju silne novce, a ništa se ne događa", poručuju iz Udruge.

16:45 sati "Nadam se da će se i ostale udruge pridružiti ovoj inicijativi", poručuju iz Udruge.

16:44 sati "Namjera ostvarivanja kontakata s veteranskim udrugama iz BiH i Srbije nije izjednačavanje žrtve i agresora jer je dokazano pred međunarodnim insitutcijama tko je agresor. To nije inicijativa za druženje uz jelo i piće, sportske igre niti poslovni odnosi. Obavještavamo javnost da predsjednik Udruge Josip Klemm nije ni jednu odluku donio na svoju inicijativu bez odobrenja tijela Udruge", kaže Blažević.

16:42 sati "Dužnost nam je pomoći obiteljima u potrazi za posmrtnim ostacima, a ne da sami hodočaste po BiH i Srbiji. Nudimo potporu Tomi Medvedu. Nevladine udruge primaju velika sredstva za pronalazak posrmtnih ostataka, ali bez rezultata", poručio je Blažević.

16:40 sati "Krilatica specijalne policije glasi "Prvi u ratu, prvi u miru". Mi smo prva jedinica koja je ušla u sukob sa agresorom", poručio je na početku konferencije Antun Blažević, predsjednik Središnjeg odbora udruge.

16:00 sati Reporter Nove TV Andrija Jarak javlja kako su članovi udruge jednoglasno podržali Josipa Klemma te se nastavlja inicijativa za nastavkom potrage za nestalima

Podsjetimo, članovi udruge Klemmu zamjeraju pokretanje inicijative za uspostavljanje dijaloga sa srpskim veteranima. S Milom Miloševićem, predsjednikom Udruženja vojnih veterana Srbije, razgovarao je početkom listopada i uživo u Dnevniku Nove TV. Tada je objasnio da se inicijativa za otvaranjem dijaloga javila mjesec dana ranije, te da su od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražili da službeno kontaktira sa srpskim institucijama. 

 HVIDRA protiv Klemmove inicijative

Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e i HDZ-ov saborski zastupnik, rekao je da njegova udruga ne podržava susret sa srpskim veteranima dok ne vidi iskreno žaljenje vojnika i pripadnika paravojnih postrojbi zbog agresije koju su počinili nad Hrvatskom, njenim građanima i kulturnim vrijednostima.

"To do sada i do danas nismo ni čuli ni vidjeli. Nema iskrene isprike, nema iskrenog žaljenja pa stoga mi nemamo što razgovarati s onima koji su Hrvatsku okupirali, razarali, uništavali i ubijali. Sve moje kolege koje žele s njima razgovarati u privatnom aranžmanu, neka to čine, ja im ne mogu zabraniti, no međutim to služi njima na čast. Ja im neću biti mentor, niti ih usmjeravati", kazao je Đakić u Hrvatskom saboru.

Dodao je da su na čelu Srbije "oni koji su osmislili i provodili agresorske namjere, koji su Hrvatsku htjeli podijeliti da bude velika Srbija od Virovitice, Karlovca do Karlobaga".

"Ti upravljaju Srbijom, a ovi veterani i predsjednici njihovih boračkih organizacija su samo eksponenti te četničke politike", ustvrdio je Đakić, koji je rekao i da je protiv primanja Srpske napredne stranke u obitelj europskih pučana, čija je članica i HDZ.

Upitan da prokomentira najavu konferencije za novinare Udruge specijalne policije na kojoj bi, prema neslužbenim infomacijama, mogli napasti svog čelnika Josipa Klemma koji je podržao suradnju sa srpskim veteranima, Đakić je kazao da se HVIDRA ne miješa u rad drugih udruga te da eventualno mogu komentirati tek istupe pojedinaca s kojima se ne slažu.

"Klemm je naš prijatelj i suborac i ratnik, no međutim ovo što je učinio s inicijativom da bi razgovarao sa srpskim veteranima mislim da je prenaglio i da nema utemeljenja ni uporišta, da stvarno nije sagledao sve aspekte iskrenoga nastojanja srpskih agresora da stvarno budu sa nama u prijateljskim odnosima", kazao je Đakić.

Na pitanje je li i predsjednica Republike prenaglila kada je podržala tu inicijativu Đakić je kazao da ona još uvijek ima njegovo povjerenje te da ona "kao institucija ove države... ima pravo i obavezu uspostavljati kontakte sa susjedima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene