Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene

Mrsić mijenja mirovinski sustav, hoće li dići minimalac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je nova mjera oko zapošljavanja novih ljudi izazvala mnoštvo reakcija, ministar Mrsić sada radi i na povećanju minimalca.

Pred Vladom je rješavanje životnih problema. Jedan od njih je kako stabilizirati mirovinski sustav. Ako se nešto hitno ne učini, on bi se mogao urušiti.

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Umjesto pet, uskoro bi se za drugi mirovinski stup od plaće moglo izdvajati sedam posto. Nakon deset godina bez promjena u mirovinskom sustavu, ministar najavljuje reforme.

Životni standard građana ovisi upravo o mirovinskim uplatama. Prema procjenama Ekonomskog instituta, mirovine će sve više zaostajati u odnosu na plaće.

Omjer prve mirovine i posljednje plaće u 2010.-oj godini iznosio je 55 posto. Ako se nešto ne promijeni, 2050-e očekuje nas mirovina u iznosu od oko 38 posto plaće. S takvim bi padom imali najniže mirovine u Europskoj uniji.

Već sada hrvatske minimalne plaće među najnižima su u Europi.Točnije, 2 814 kuna. Sindikati traže povećanje na 3 044 kune.

Za sve njih, uvjeren je ministar, dobra je nova mjera oko zapošljavanja mladih bez iskustva. U Krapini se susreo s mladima koji su radno iskustvo stekli u županijskim upravnim odjelima.

Jedan od njih je i Kristijan. Kao diplomirani informatičar u dvije godine poslao je više od 200 molbi. Radni staž Kristijanu se piše - od danas.

Nova mjera oko zapošljavanja izazvala je veliku medijsku pozornost. Isto možemo očekivati i od reforme mirovinskog sustava, a već idući mjesec očekuje nas smanjenje zdravstvenog doprinosa za 2 posto
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene