Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi sa Srbijom

Hoće li se Milanović susresti s Dačićem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj i Srbiji trebalo je jako dugo da nakon rata normaliziraju odnose. No, te je odnose pokvario novi srbijanski predsjednik Nikolić izjavom kako je Vukovar srpski grad.

Situaciju je dodatno zaoštrila presuda hrvatskim generalima. Tu je posebno bio glasan premijer Dačić. Hrvatska politika nije ostala dužna - odgovorila je na oštru retoriku. 'Upravo smo na početku nove faze i radimo na tome na više različitih razina i mislim da ide u dobrom pravcu', rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Predsjednik Josipović ne želi se sastati s kolegom Nikolićem dok ne promijeni retoriku. No do susreta Milanović- Dačić, čini se, moglo bi doći u prvoj polovici godine. Pusić je rekla kako će se se susret dogoditi te da će se sve znati na vrijeme.

'Pa ja se nadam da će se dvojica premijera sresti što je moguće prije jer je to potrebno, kako zbog nastavka međusobnih odnosa, tako i EU budućnosti ali to je obveza i prema Hrvatima u Srbiji, ali Srbima u Hrvatskoj', rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

>>
Pusić: Pripremamo susret Milanovića i Dačića

Da na poboljšanju odnosa treba raditi, smatra i HDZ, ali ne pod svaku cijenu. 'Očekujem da srbijanski premijer daje izjave o Hrvatskoj u skladu sa dužnošću i funkcijom ali i dobrosusjedskim odnosima', rekla je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Odnose je komentirao i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. 'Ne smatram da treba forsirati te odnose, nego treba dati vremena Srbiji da se stabilizira i da prihvati povijesne činjenice jer će tada i s njihove strane pregovori biti lakši i razumljiviji', rekao je.

Za srbijanski list haaški tužitelj Bramertz izjavio je kako je hrvatske generale trebalo osuditi te da pravda za Srbe nije zadovoljena. Taj isti Brammetrz, podsjeća Pusić, napisao je izvješće kako Hrvatska u potpunosti surađuje. 'Dakle, temeljem potpune suradnje Hrvatske sa tužilaštvom, sud, koji je jedini nadležan, donio je presudu da umirovljeni generali Gotovina i Markač nisu krivi za ratne zločine', kazala je Pusić.

Teme razgovora dvojice premijera bit će pitanje nestalih, budućnost trgovinskih odnosa - CEFTE, ali i zajednička europska budućnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene