Već danima slušamo poruke vladajućeg HDZ-a kako se porez na nekretnine odgađa do daljnjeg jer su potrebne odgovarajuće izmjene.


Ako u Saboru ne dođe do izmjena zakona, on će stupiti na snagu početkom iduće godine. Velik dio oporbe ne vjeruje Vladi te se žestoko protive njegovom uvođenju.

Vezani članci Mirjana Nazor Psihologinja zgrožena izjavom premijera o femicidu u Splitu: "Sramotno! To je relativizacija problema i pranje ruku. Može se i mora više" Andrej Plenković Plenković u Saboru predstavio proračun za iduću godinu: ''Cilj je ostvariti socijalnu i zdravstvenu sigurnost''

Za MOST nema dileme - protiv su poreza na nekretnine. U zakonu je mnogo toga nejasno, kaže Nikola Grmoja, a nije ni pravi gospodarski trenutak za to.

"Tvrdnje ministra Marića da će taj porez biti jednak komunalnoj naknadi nisu se pokazale točnim mislim da je odgoda najbolje rješenje ako premijer izigra ono što je rekao ako ne dođe do odgode poreza na nekretnine onda smo spremni podržati nestranačku referendumsku inicijativu", kaže Grmoja.

SDP šuti, IDS glasno protiv

SDP zasad šuti jer unutar svojih redova, može se čuti, još uvijek nema jedinstvenog stava dok je IDS glasno protiv.

"Svake godine imamo neke porezne reforme to dovodi do nestabilnosti zato smo mi protiv novog poreza", kaže IDS-ovac Valter Flego.

Dok se ne riješe zemljišne knjige, smatra gradonačelnik Samobora Krešimir Beljak, porez se ne može pošteno naplaćivati.

"Kad su ga već uveli onda su trebali stati iza toga, a ne ostaviti sve nas gradonačelnike koji provode tu cijelu priču u situaciji gdje nas ljudi napadaju i pitaju zašto uvodite porez kad je on odgođen. A on u biti nije odgođen jer je zakon na snazi i dok se ne promijeni zakon porez na nekretnine stupa na snagu za informaciju gospodinu Plenkoviću sa 01. siječnjem 2018 godine“, kaže Beljak.

Čačić: "Nastradat će sjever Hrvatske"

Ako se porez uvede, varaždinski župan Radimir Čačić strahuje kako će nastradati isključivo sjever Hrvatske.

"Ovi koji imaju knjige sređene oni će dodatno platiti i ovo porezno opterećenje. Tu se dešava jedan udar o kojem nitko ne vodi računa a to poljoprivredni objekti", kaže Čačić.

Od ulaska u Europsku uniju, u planu konvergencije država, svake godine najavljuje se uvođenje poreza. 2012. predstavio ga je tadašnji ministar financija Slavko Linić.

Odgoda je potrebna jer su, priznaje, nužne izmjene zakona.

"Da porezima bude opterećena imovina koja je van funkcije, prostorni planovi koji su doneseni, a nisu iskorišteni, a posebno trebaju ići popusti za građane koji žive u svojim nekretninama, neovisno da li ih iznajmljuju", kaže Linić.

Tadašnji Linićev partner u Vladi HNS govorio je kako nije gospodarski trenutak za uvođenje poreza. Zbog toga su u to doba nekoliko puta doveli u pitanje i opstojnost Vlade.

No danas, kao HDZ-ovi partneri, o uvođenju poreza ne žele govoriti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju