Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva kandidata za predsjednika Sabora?!

ČEKA SE RASPLET Nitko ne otkriva kome će dati podršku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konstituirajuća sjednica Sabora zakazana je za ponedjeljak.

Novi mandatar Tihomir Orešković proučava ono što su dogovorili Domoljubna koalicija i MOST. Blagdansko vrijeme provodi na sastancima s čelnikom Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom, gdje se dogovaraju daljnji koraci. U ponedjeljak ih čeka i konstituirajuća sjednica Sabora. Kandidat Domoljubne koalicije bit će Željko Reiner, dok se još ne zna hoće li i koga predložiti lijeva koalicija.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Prvi put nije uspjelo pa je drugi pokušaj konstituiranja Sabora na rasporedu u ponedjeljak. Ovog puta u glavnim ulogama - neka druga lica. Željko Reiner bit će kandidat Domoljubne Koalicije i MOST-a za predsjednika Sabora, dok ljevica još ne želi otkriti hoće li predložiti svojeg kandidata.

'Priča se da će kandidat lijeve opcije biti gospodin Leko. Obadva imaju vrline - gospodin Leko ima vrlinu što ima iskustvo, gospodin Reiner ima vrlinu što ima pretke Istrijane - a ja do toga držim', rekao nam je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

No Radin ne otkriva za koga će dignuti ruku. Tajnoviti su i u SDSS-u.

'Odlučit ćemo kad vidimo kandidate, odlučit ćemo kad vidimo kako će teći postupak i kada ocijenimo koji kandidat odgovara onome što smo kazali - toleranciji, pluralizmu demokratskom, jednakosti', kaže Milorad Pupovac.

Jednak tretman za oba kandidata ima Radimir Čačić - smatra da obojica ne zaslužuju potporu Reformista.

'Nemamo nikakve obveze ni prije ni tijekom izbora ni nakon prema desnom centru, dakle niti razloga da podržimo gospodina Reinera, a gospodin Leko i postupci u odnosu na klub Reformista i naše zastupnike nisu bili takvi da bi zaslužio našu podršku', kaže Radimir Čačić.

'Bit će mi drago upoznat ga'

Ostaje vidjeti hoće li novi predsjednik Sabora imati potporu više od 78 zastupnika, koliko je kod Predsjednice podržalo novog mandatara Oreškovića.

'Mandatar zasad ne govori, javno ne istupa, ne iznosi svoje stavove i ideje što nama zastupnicima u hrvatskom Saboru sigurno otežava mogućnost odlučivanja o tome hoćemo li mu dati podršku ili nećemo', kaže Pupovac.

'Bit će mi jako drago upoznat ga. Čuo sam dobre riječi o njemu kao menadžeru, sad trebamo vidjeti kakav je kao političar', kaže Radin.

Bude li u ponedjeljak više kandidata, čini se da će se za novog predsjednika Sabora glasovati tajno, što bi moglo dodatno - zakomplicirati situaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene