Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se novi susret

Hoće li nakon pera proraditi i lopate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović bio je i vođa izaslanstva koje je krajem prošle godine trebalo otvoriti vrata velikim katarskim investicijama u Hrvatskoj. Ali od tada- nema konkretnog učinka.

Ipak, u Vladi uvjeravaju kako suradnja s jednom od najbogatijih država svijeta nije zapela. Za Dnevnik Nove TV ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otkriva da se dogovara novi susret početkom proljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godinama propadali Šest luksuznih turističkih kompleksa dobili su nove vlasnike! Slika nije dostupna Važna suradnja FOTO Bogati Katar potpisao ugovor s Hrvatskom

>> Doznajemo: Odgovor iz Katara o investicijama kasnio jer su ga adresirali na Čačića

Katarske investicije u Hrvatskoj za sada se spominju samo u službenom dopisivanju. IT Na pismo iz bogatog emirata odgovor ovih dana šalje domaće ministarstvo gospodarstva. Traži se novi susret. 'Očekujem u slijedećih mjesec, do mjesec i po dana, ili njihov posjet Hrvatskoj, ili naš odlazak dolje', kaže ministar Vrdoljak.

Izaslanstvo na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, i cijelom četom domaćih poduzetnika led je probijalo u Kataru krajem prošle godine. Emir Al Thani obećao je uzvratni posjet. Ministar gospodarstva do tada želi usuglasiti detalje isporuke katarskoga plina Hrvatskoj što će je učiniti manje ovisnom o ruskom plinu. Od Kataranima uvelike ovisi i projekt izgradnje LNG terminala na Krku vrijedan 600 milijuna eura.

Izgradnja LNG-a strateški projekt za Hrvatsku

'Preveliki su nama rizici za izgradnju i ulazak u jednu takvu investiciju ako nemamo osigurano tržište za taj plin i ustvari povrat same investicije. Trejding kompanija koja će osiguravati potrošnju LNG-a na tržištu Europe mora biti partnerski odnos između Qatar Petroleuma i hrvatske Vlade ili neke druge velike europske plinske kompanije', kaže ministar Vrdoljak.

Vlada investitore uvjerava da im vrata neće biti zatvorena. Spremni su to pokazati i izvlaštenjima vlasnika zemljišta na Krku gdje će se graditi terminal. 'Hrvatska Vlada će izgradnju LNG-a proglasiti strateškim projektom u interesu Republike Hrvatske i mi ćemo izvlastiti po poštenoj procijeni koja se bude učinila sve sadašnje ili buduće vlasnike s tog područja', dodaje Vrdoljak.

Hoće li nakon pera raditi i lopate, trebalo bi se znati vrlo brzo. Bogati emir Al Thani najavio je svoj posjet Hrvatskoj u svibnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene