Hrvatska dijaspora, okupljena u Udruzi Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti u dijaspori za subotu je najavila postavljanje spomen-ploče Juri Francetiću, na njegovoj rodnoj kući u mjestu Vivoze, nedaleko od Otočca.

Galerija


Ploča koja bi trebala biti postavljena na sebi ima ustaška obilježja i ustaški pozdrav. Robert Crnković, suvlasnik dijela kuće i sam iseljenik, ističe kako je na proslavu pozvano 15-ak ljudi. On sam nema ništa protiv postavljanja ploče, kaže kako će je ako je skinu, držati ispod kreveta.

„Ploča kao ploča, nekome smeta, nekome ne, netko to podržava. Meni su ljudi rekli malo su druga vremena, druga je država i vlast i sve, mislim da ne bi trebalo biti problema", kaže Crnković.

Branislav Šutić, predsjednik Gradskog vijeća kaže kako takve stvari opterećuju Otočac.

„Mi smo grad koji želi biti grad perspektive i nisu nam potrebni nikakvi preveliki radikalizmi u gradu“, kaže Šutić.

Stigao je i odgovor Vlade. Premijer osuđuje svako veličanje ustaškog, zločinačkog režima te drži neprihvatljivim najavljeno postavljanje ploče.

"Postavljanje ploče protivno je Izvorišnim osnovama Ustava, a Vlada Republike Hrvatske postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima, te štititi ugled i interese Hrvatske", stoji u odgovoru koji smo dobili iz vlade. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr