Hoće li liječnici i medicinske sestre u štrajk? To ćemo možda znati već u utorak, kada počinju pregovori sindikata i vladinih pregovarača. Sindikati traže ukupno 7 posto veće plaće ili u prosjeku do 300-tinjak kuna više.

Galerija


O mogućem štrajku razgovarali smo s jednom od sindikalnih čelnica koja predvodi medicinske sestre, Anicom Prašnjak. 

Vezani članci Štrajk najavili medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza Zagrebački medicinski tehničari i vozači saniteta najavili štrajk: ''Mislim da vrijedmo više'' Slika nije dostupna ŠTRAJK!

Prašnjak kaže kako je povećanje plaće od 7 posto minimum jer je stanje u zdravstvu već neko vrijeme neizdrživo u odnosu na plaće i broj osoblja.

"Znamo da ljudi odlaze u inozemstvo i da bi ovih sedam posto možda mogao biti tračak svjetla na kraju tunela u kojem se mi trenutno nalazimo", rekla je ova sindikalna čelnica u Vijestima Nove TV.

"Ako do dogovora ne dođe, štrajk se očekuje jako brzo. Nakon sutrašnjeg sastanka mi ćemo sazvati naša tijela i donijet ćemo određene odluke, kada, što i na koji način i u koje vrijeme ćemo krenuti u akcije", najavljuje Prašnjak i ističe da je štrajk u bolnicama jedna "jako teška i neugodna situacija i za zaposlene i za bolesnike".

"Znači samo hitni slučajevi, sve ono izvanredno se odgađa kao subotom, nedjeljom i blagdanom. Samo onaj najhitniji pogon", opisala je Prašnjak mogući štrajk.

Ističe da djelatnici u zdravstvu posljednjih godinu dana nemaju kolektivni ugovor.

"Zdravstvo je jedna drugačija grana i mora se gledati iz drugačije perspektive nego na ove ostale", kaže Prašnjak i navodi da je to posebno potrebno sada, kad medicinski djelatnici dobivaju odlične ponude iz inozemstva.

"Hrvatskoj nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara i oko 4000 liječnika", zaključuje Prašnjak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr