Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za napaćene Japance na rubu snaga znanstvenici nemaju dobre vijesti.


Sljedećih mjeseci u Japanu se očekuju novi potresi jakosti od 7 do oko 8 stupnjeva po Richteru. '11. ožujka obalu prefekture Ibaraki pogodio je najsnažniji udar nakon glavnog potresa i iznosio je 7,7 po Richteru. No nažalost nismo sigurni da će taj udar biti najjači dosad, a postoji mogućnost potresa od oko 8 stupnjeva po Richteru. Mislim da se moramo pripremiti za njega', kazao je za Reuters voditelj ureda za predviđanje potresa japanske meteorološke agencije Keiji Doi.

Vezani članci Župni Caritas u Čučerju - 2 Caritas nema dovoljno donacija stradale u potresu: "Čekaju kao za pučku kuhinju, a nemamo im što dati" Darko Horvat Cjelovita obnova Zagreba kreće tek u proljeće, ministar Horvat brani poteze Vlade: "Zli jezici nam imputiraju da ovo dugo traje"

>> 'Bolest potresa': Japanci imaju problema s kretanjem!

>> 'Japan pretjeruje s opisom razmjera katastrofe zbog osiguranja'

Napominje kako veće potrese mogu očekivati učestalo čak i do pola godine. Seizmolozi su zabrinuti ovim predviđanjem te ističu kako bi novi jači potres mogao uništiti već oštećeni sjeveroistočni dio Japana. 'Potres jačine 9 po Richteru može svaki trenutak pogoditi Pacifik što uključuje i zapadnu obalu SAD-a, Oregon i Seattle gdje je se takav potres i dogodio 1700. godine', poručio je seizmolog Robert Geller.

Potraga za žrtvama oko Fukushime

Japanska policija počela je potragu za žrtvama tsunamija u okolici oštećene nuklearne centrale Fukushime, u kojoj se nastavlja ispumpavanje radioaktivne vode koja je poplavila prostorije ispod razine zemlje. Oko 330 policajaca u zaštitnim odijelima i s maskama pretraživat će ruševine u dosad nepretraženom području u krugu 10 km oko centrale.

'Teško je procijeniti broj osoba koje se još vode kao nestale na tom području. Moramo ih pronaći što prije', dodao je. 'Ako trupla budu ispuštala previsoku stopu radioaktivnosti morat ćemo ih oprati prije nego izvršimo autopsiju i prevezemo ih u mrtvačnicu', istaknuo je. Broj žrtava će tako porasti. Po još uvijek privremenim podacima policije, u potresu i tsunamiju je poginulo 13.349 osoba, a 14.867 se još smatra nestalima.