Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najboljih svjetskih atletičarki Blanka Vlašić ovih dana prolazi pravu noćnu moru. Prije važnog natjecanja netko ju je na krajnje neprihvatljiv način pokušao diskreditirati.


Pojedini mediji objavili su da posjeduju snimku seksa, djevojke za koju su tvrdili da je Blanka. Istražili smo kakve mogu biti sankcije za pokušaj javne diskreditacije. Nekoliko desetaka sekundi podmetnutog filma bilo je dovoljno da se sportska veličina počne gledati u drugom svjetlu. Pojedini mediji objavili su krive i neprovjerene informacije. Za snimku seksa nepoznate djevojke tvrdili su da je Blanka. Policija ipak nije pokrenula istragu, a učinit će to ako Blanka slučaj prijavi. No, njoj, objašnjavaju nam odvjetnici, ostaju i drugi potezi.

Vezani članci Poduzetnik Zvonko Zubak Zubak ostao bez 200 milijuna dolara: Sud odbio tužbu u slučaju proturaketnog sustava S 300, proces trajao čak 19 godina Ivan Malenica Sastanak premijera i generala koje tužitelji iz BiH terete za ratni zločin u operaciji Bljesak

>> Kome je u interesu diskreditirati hrvatsku sportsku heroinu

'Ona može podnijeti privatnu tužbu jer se radi o netočnoj informaciji, isto tako može pokrenuti građansku parnicu za naknadu štete zbog povrede osobnosti, odnosno časti i ugleda', pojasnio je odvjetnik Krešimir Škarica. Blanka najavljuje da će svaki svoj sljedeći korak koordinirati s odvjetničkim timom. O potezu zločestih osoba, koji ocjenjuje kao dno dna, ne želi razmišljati. No, da joj je priča već nanijela veliku štetu, to je sigurno. Zna to i naš poznati plivač Duje Draganja, koji skandaloznu povredu privatnosti Blanke Vlašić oštro osuđuje.

'Definitivno nije korektno od istih novinara koji traže suradnju sa sportašima da puštaju takve ljigave informacije nekoliko dana prije njihovog nastupa. Srećom da Blanka nije trenutačno u Hrvatskoj, međutim, sigurno jedno teško razdoblje za nju i njezinu obitelj', kaže Draganja. Prijavi li Blanka slučaj policiji, njezina dužnost bi bila utvrditi identitet osobe koja je dala informaciju. Da je ona bila i točna odgovornost je ista. 'Kazne su što se tiče kaznenog dijela klevete od 10 do 300 dnevnih dohodaka za fizičke osobe, a za pravne osobe u ovom slučaju nakladniku medija od 5000 do pet milijuna kuna', ističe Škarica.

'Smatram da bi se trebale kažnjavati krive informacije jer s krivim informacijama itekako možete naštetiti osobi o kojoj se radi', zaključuje Draganja. Kada će se podvući crta, pitaju se javne osobe, vrhunski sportaši, estradnjaci, svi oni koji su na istoj meti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju