Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unosan vinski posao

Hobi su pretvorili u pravi biznis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što kad se hobi pokaže unosnijim od redovitog posla, znaju sudionici naše sljedeće priče: bankar, proizvođač kablova, ugostitelj i odvjetnik koji su prionuli na proizvodnju vina i maslinova ulja.

U svijetu su osvojili nagrade, a našoj novinarki na Zagreb Wine Gourmet vikendu otkrili put do uspjeha. 'Ja sam iz sektora bankarstva', rekao je Duilio Belić bankar i proizvođač maslinovog ulja. 'U ugostiteljstvu i turizmu sam 25 godina', rekao je Boris Šuljić. 'Ja sam osnivač tvornice kabela u Zagrebu', rekao je Ernest Tolj. 'Ja sam bio i ostao odvjetnik', kazao je Miroslav Plišo.

Pročitajte i ovo Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Počela berba maslina I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani Festival maslina (Foto: Dnevnik.hr) Od eko ulja do ulja sa zlatom Raj za obožavatelje mediteranske kuhinje: Posjetitelji Festivala maslina uživali u raznim tipovima maslinova ulja

Malo tko izvan Hrvatske zna ih po struci, ali po hobiju nadaleko su poznati! U proizvodnju vina i maslinovog ulja krenuli su iz gušta. 'Prve tri godine smo ga pili s prijateljima i poznavateljima da bi dobili nekakvo mišljenje, da li se to ljudima sviđa, da li je to nešto interesantno, dobro i onda smo tek krenuli na tržište', rekao je Tolj.

>> U Hrvatskoj sve više maslinara

Opstati na Hrvatskom tržištu je teško, probiti se na svjetsko još teže. 'Naš princip je bio dođi na novo tržište, kad dođeš na novo tržište budi kod jednog dilera, budi u tri, četiri restorana, a onda poslije toga kako si veći i bolji tako se širi', rekao je Plišo.

Poticaji koje za proizvodnju daje država su mali, no za uspjeh najvažnija je kvaliteta- ona povećava potražnju, a samim time i proizvodnju. 'Novca za ući u proizvodnju vina i ne treba toliko puno. Važnije od svega kada želiš ići u proizvodnju vina je da se zna kud želiš ići zapravo', rekao je Šuljić. Za uspjeh je važno poštivati i neka pravila. 'Zdravi plod koji nije oštećen od nikakvih boleština, da se odredi optimalni datum berbe, da se berba odvija ručno, i da se unutar 6 do 12 sati odmah i preradi', kaže Belić.

Uz dobro podrumarenje uspjesi su neminovni, potvrđuju to i brojna priznanja koja su im dalje otvorila vrata ponajboljih svjetskih restorana. Počeli su s garažnom proizvodnjom iz hobija, danas proizvode na desetke tisuća litara vina i ulja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene