Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među prvim reakcijama na incident u Austriji tijekom 71. obljetnice bleiburške i tragedije Križnoga puta na Bleiburškom polju, bila je ona Hrvatske narodne stranke.


HNS zbog incidenta u kojem su austrijski policajci zaustavili Počasno-zaštitnu bojnu HV-a zbog nošenja ceremonijalnog protokolarnog oružja, traži ostavku Vlade Tihomira Oreškovića.

Vezani članci Pokraj Garešnice pronađen labaratorij za uzgoj indijske konoplje (Foto: PU bjelovarsko-bilogorska) - 1 Na tavanu složio laboratorij za uzgoj marihuane, policija pronašla više od 100 kilograma droge Osumnjičen za šverc oružja na ispitivanju (Foto: Dnevnik.hr) Odbijen istražni zatvor za osumnjičenog za šverc oružjem, nisu mu određene ni mjere opreza

Austrijska policija je hrvatske vojnike zamolila da ostave ceremonijalno oružje u autobusu i nije im ga oduzela, doznali smo iz MORH-a te im nije zabranjeno sudjelovanje komemoraciji.

HNS, međutim, traži od Vlade da snosi odgovornost.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cjelosti:

"Zbog današnjeg incidenta na Bleiburgu Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati traže ispriku Austriji i NATO-savezu, preuzimanje političke odgovornosti, odnosno ostavku cjelokupne Vlade.

Oduzimanje oružja počasnom vodu Hrvatske vojske koji je krenuo na komemoraciju u Bleiburg još jednom pokazuje kako u Hrvatskoj trenutno, ne samo da se ne zna tko vlada, nego da i nema tko vladati. Također, smatramo da u našoj državi nema osobe koja zna kako voditi državu i što to znači odgovorno vođenje zemlje.

Prema hrvatskim zakonima i propisima ni jedan hrvatski vojnik ne može prijeći granicu Republike Hrvatske bez odobrenja Hrvatskog sabora. Potpuno je apsurdno da hrvatska grupa vojnika dolazi naoružana u Austriju bez odobrenja predsjednice, Vlade, resornog ministarstva i Hrvatskog sabora čime je prekršen članak 7. Ustava Republike Hrvatske.

Podsjećamo, Hrvatska kao članica NATO saveza ulazi s naoružanim vojnicima u jednu neutralnu državu, čime je ovaj incident još apsurdniji. To je sramoćenje koje crveni svakog građanina ove zemlje, zbog čega svi zajedno, i vladajući i oporba, moramo dobro razmisliti kuda idemo, što ćemo raditi i kako ćemo dalje.

Obećane su nam reforme i bolji život, a par mjeseci nakon formiranja vlasti iz dana u dan se pokazuje da to nije tako i da sustav ne funkcionira. Iz svega navedenoga jasno je da Most i Domoljubna koalicija svakim danom uništavaju cijeli sustav hrvatske države i sve njezine institucije.

HNS stoga smatra da ovako više ne ide, ovo je jedan kaos koji je apsolutno nedopustiv, a iz kojega moramo odmah izaći, na dobrobit svih naših građana, ali i zbog života naše djece u budućnosti."