Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački HNS zatražit će najesen raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika Milana Bandića ukoliko do 23. rujna, za kada je zakazana slijedeća sjednica Gradske skupštine, ne podnese ostavku.


'Sve smo uvjereniji da Bandić do tada neće sam podnijeti ostavku i zato ćemo predložiti Gradskoj skupštini da pokrene postupak raspisivanja referenduma odnosno prikupljanja potpisa za referendum, a ne učini li to, potpise za referendum počet će prikupljati HNS',  kazala je danas Alenka Košiša Čičin- Šain na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika HNS-a. Naglasila je kako referendum nije uperen protiv gradonačelnika nego protiv lošeg upravljanja gradom.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš uzvratio Grbinu: "Vaša je stranka bila na vlasti, a problemi se nisu smanjili. Ne budite licemjeri" Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković Milanović uzvraća Plenkoviću: "Dokazani herojski zec... jutros se junačio i prijetio opozivom, sad se skriva iza Mosta. Loše je, loše"

'Zagreb je danas u pat-poziciji i financijski i društveno pa Grad uopće ne funkcionira', ocijenio je predsjednik zagrebačkih HNS-ovaca Dragan Kovačević navodeći kako gradonačelnik ne funkcionira ni s Gradskom skupštinom niti sa Zagrebačkim holdingom pa je potrebna što brža promjena modela upravljanja. Iz zagrebačkog HNS-a stoga navode kako će tražiti referendum neovisno o tome uskladi li se dotad zakon o referendumu s novim Ustavom koji propisuje da je referendum valjan kad se izjasni 50 posto plus jedan od ukupno izašlih birača, a ne od ukupno upisanih.

'Spremni smo za raspisivanje referenduma i po starim uvjetima, ali logičnije je da su uvjeti za opoziv gradonačelnika isti kao i za njegov izbor', ističu zagrebački HNS-ovci. Morana Paliković- Gruden podsjetila je kako je na prošlim lokalnim izborima Bandić pobijedio s oko 150.000 glasova od ukupno 770.000 građana. 'Priča da HDZ zaustavlja opoziv gradonačelnika možda njima i odgovara, a možda je riječ i o političkom dogovoru', kazala je napominjući da se to može vidjeti na primjeru dogovora gradonačelnika Bandića i ministra Milinovića oko nove mreže bolnica unatoč protivljenju Gradske skupštine.

>>Bandić: Ne bojim se referenduma, samo Boga

Odgovarajući na pitanje jesu li se oko referenduma konzultirali sa SDP-om, Kovačević je kazao da je 'HNS samostalna stranka', ali da su svi dobrodošli koji se žele pridružiti njihovoj inicijativi za referendum, od političkih stranaka do udruga. Odgovarajući na pitanje je li HNS već kandidirao svog gradonačelnika kazao je samo kako se HNS-u više neće desiti da nema svog kandidata te da za tu dužnost mogu imati i njih desetak. (Hina)