Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati u potpunosti podržava zahtjev sindikata za povećanjem plaća nastavnicima za 20 posto kako bi se bar dijelom ispravile nepravde i pokazalo da se želi vratiti važnost obrazovanju i dignitet nastavničkom poslu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Jozo Radoš.


Radoš je istaknuo da "suprotno bombastičnim najavama i samozadovoljstvu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa udio proračuna za obrazovanje i znanost nije rastao nego stagnirao u odnosu na ukupni državni proračun".

Vezani članci Učionica, ilustracija - 4 Poražavajući rezultati: Po podacima Ministarstva, više od 60 posto nastavnika i školskog osoblja ne želi se cijepiti Masovni izlasci iz škola (Foto: AFP) Učenici i nastavnici prosvjedovali protiv oružja: Masovno izašli iz škola na 17 minuta

Nominalno povećanje sredstava za obrazovanje za 38 posto u četiri godine pratilo je isto takvo povećanje ukupnog državnog proračuna, pa je udio obrazovanja uglavnom ostao isti, rekao je Radoš.

"Stoga je besmislena tvrdnja Ministarstva o nevjerojatnom uspjehu u približavanju udjelu od 10 posto u državnom proračunu, jer je taj udio takav već desetak godina", kaže Radoš.

Za 2007. godinu situacija je ista, rekao je Radoš, jer ukupan
proračun raste za 8,9 posto, a proračun Ministarstva znanosti,
obrazovanja i športa 9,4 posto.

Najvažnije stavke proračuna za iduću godinu su rast plaća za šest posto, dok plaće u državnoj upravi rastu za 11,1 posto. To znači da će doći do novog zaostajanja plaća u obrazovanju i znanosti za plaćama u ostalim dijelovima državne uprave, tvrdi Radoš.

"Nastavnici su najpotplaćenija skupina građana s visokim i višim obrazovanjem, a zaostajanje njihovih plaća u odnosu na državni prosjek za 14 posto i čak 22 posto u odnosu na plaće u gospodarstvu je nedopustivo", istaknuo je Radoš.

Zaključio je kako ti podaci potvrđuju da se obrazovanju i znanosti ne posvećuje dovoljna pozornost pa je Vladina parola "Za društvo znanja" samo "puka floskula".