Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS podržava zahtjeve prosvjetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati u potpunosti podržava zahtjev sindikata za povećanjem plaća nastavnicima za 20 posto kako bi se bar dijelom ispravile nepravde i pokazalo da se želi vratiti važnost obrazovanju i dignitet nastavničkom poslu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Jozo Radoš.

Radoš je istaknuo da "suprotno bombastičnim najavama i samozadovoljstvu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa udio proračuna za obrazovanje i znanost nije rastao nego stagnirao u odnosu na ukupni državni proračun".

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola Slika nije dostupna Sindikati: Odaziv na štrajk fenomenalan

Nominalno povećanje sredstava za obrazovanje za 38 posto u četiri godine pratilo je isto takvo povećanje ukupnog državnog proračuna, pa je udio obrazovanja uglavnom ostao isti, rekao je Radoš.

"Stoga je besmislena tvrdnja Ministarstva o nevjerojatnom uspjehu u približavanju udjelu od 10 posto u državnom proračunu, jer je taj udio takav već desetak godina", kaže Radoš.

Za 2007. godinu situacija je ista, rekao je Radoš, jer ukupan
proračun raste za 8,9 posto, a proračun Ministarstva znanosti,
obrazovanja i športa 9,4 posto.

Najvažnije stavke proračuna za iduću godinu su rast plaća za šest posto, dok plaće u državnoj upravi rastu za 11,1 posto. To znači da će doći do novog zaostajanja plaća u obrazovanju i znanosti za plaćama u ostalim dijelovima državne uprave, tvrdi Radoš.

"Nastavnici su najpotplaćenija skupina građana s visokim i višim obrazovanjem, a zaostajanje njihovih plaća u odnosu na državni prosjek za 14 posto i čak 22 posto u odnosu na plaće u gospodarstvu je nedopustivo", istaknuo je Radoš.

Zaključio je kako ti podaci potvrđuju da se obrazovanju i znanosti ne posvećuje dovoljna pozornost pa je Vladina parola "Za društvo znanja" samo "puka floskula".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene