Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HND: Smjene i prijetnje otkazima u 'Glasu Istre' presedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) smatraju da su smjenjivanje i prijetnje otkazima sedmero urednica i urednika, novinarki i novinara regionalnog dnevnika Glasa Istre presedan u novijoj medijskoj praksi.


HND i SNH u zajedničkom priopćenju osobito zabrinjavajućim smatraju činjenicu da se otkazom prijeti i članu Radničkog vijeća, te da je sindikalna povjerenica dobila opomenu od poslodavca samo zato jer je obavljala svoju sindikalnu funkciju.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

Pozivamo poslodavca da u interesu Glasa Istre i javnosti pokuša u suradnji s ogrankom HND-a i podružnicom SNH-a te Radničkim vijećem i smijenjenim novinarima i urednicima, pronaći izlaz iz situacije koja je ozbiljno narušila ugled lista, kaže se u priopćenju.

HND i SNH spremni su, u suradnji s Udrugom novinskih izdavača, sudjelovati u pronalaženju rješenja. 

HHO, HUS I Sindikat Istre i Kvarnera osuđuju čistke u 'Glasu Istre'

Smjene i najavu otkaza u dnevnom listu Glas Istre osudili su danas Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat Istre i Kvarnera.

Šest novinara Glasa Istre, među kojima i dosadašnja glavna urednica lista Eni Ambrozić, i šefica tehničke redakcije primili su jučer dopis predsjednika Uprave Željka Žmaka s odlukom o suspenziji i pokretanju postupka za otkazivanje ugovora o radu zbog 'skrivljenog ponašanja'.

HHO u priopćenju osuđuje čistku koju Uprava provodi u redakciji Glasa Istre, smatrajući to ozbiljnim ugrožavanjem prava i sloboda novinara u demokratskom društvu.

Također je zabrinut očitovanjem istarskog župana Ivana Jakovčića koji, podržavajući taj korak Uprave, iskazuje 'čudno razumijevanje društvene uloge medija, neprimjereno demokratskom političaru'.

Neprihvatljivo je tako masovno i neobrazloženo smjenjivanje novinara pravdati nekakvim apsolutnim pravom privatnog vlasnika medija, ističe HHO, jer su vlasnici odgovorni i prema svojim zaposlenicima.

'Vlasništvo u civiliziranom društvu uz prava načelno podrazumijeva i određenu nezavisnost i profesionalne standarde Glasa Istre od političkih i drugih pritisaka'.

Osim toga, kada na takav način smjenjuju ljude u glasilu kojem
naklada konstantno raste i koje se ističe kritičkim odnosom spram vlasti, vlasnici su naprosto dužni objasniti svoj postupak i javnosti i onima od kojih žive.

Očito je Uprava pristupila mijenjanju ili prilagođavanju programskog profila Glasa Istre, pa je to razlog zašto udaljava ljude koji su bili protagonisti sadašnje uređivačke koncepcije. To doduše jest pravo vlasnika, ali po izričitoj odredbi Zakona o medijima on je dužan pribaviti u takvom slučaju prethodno mišljenje uredništva, što nije učinjeno.

Isto je tako zanemarena tzv. klauzula savjesti istoga Zakona, koja predviđa pravo urednika i novinara na pravičnu naknadu zbog raskida ugovora, ako nisu spremni prihvatiti takve bitne programske promjene, naglašava HHO.

Najavu otkaza ugovora o radu novinarima Glasa Istre osudila je i
Hrvatska udruga sindikata (HUS), ocjenjujući da se radi o sredstvu pritiska na novinarske slobode i povredi prava iz radnog odnosa.

HUS podržava novinare u njihovoj borbi za osobno dostojanstvo i dostojanstvo profesije, te zaštitu prava iz radnih odnosa.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić izjavio je
novinarima da suspenzije nisu zakonski utemeljene, jer je poslodavac takvu odluku trebao donijeti u roku petnaest dana nakon što su povrijeđene odredbe iz radnog odnosa.

Bulić ujedno smatra nedopustivim što je poslodavac donio takvu odluku bez da je o tome prethodno obavijestio Radničko vijeće.

Također je izjavu istarskog župana Ivana Jakovčića da je 'Glas Istre naštetio Istri' ocijenio neprimjerenom i neprihvatljivom.

'Čim se župan upušta u takve procjene, ili je involviran i upleten u cijeli ovaj slučaj, ili želi jeftino poentirati', kazao je Bulić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene