Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja ogorčeni su i zabrinuti podizanjem optužnog prijedloga protiv Željka Peratovića, slobodnog novinara i blogera.


Peratović je optužen zbog odavanja tajne iz sudske istrage, ističe se u današnjem priopćenju što su ga potpisali predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednica Zbora Ana Raić-Knežević.

Vezani članci Konferencija HND-a Više od godinu dana HND čeka odluku o iseljenju tvrtke, traže od suda da preuzme odgovornost: "Ovdje se radi o suptilnom reketu" Hrvoje Zovko Svjetski dan slobode medija: "Država mora pomoći novinarstvu, ne smijemo se naći u situaciji spaljene zemlje"

HND podsjeća da je Peratovića Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo jer je 1. kolovoza prošle godine na svom blogu objavio zapisnike o ispitivanju svjedoka iz istrage što ju je protiv njega pokrenuo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zbog pisanja o ulozi SOA-e u uhićenju Hrvoja Petrača.

>> Peratović najavio odlazak iz Hrvatske

>> HND traži zaštitu ljudskih i profesionalnih prava Željka Peratovića

'HND i Zbor ne odobravaju da novinari krše zakon, no zalažu se za objavu informacija od javnog interesa. Do sada je u raznim istragama već viđeno 'curenje informacija', zbog čega novinari nisu progonjeni, pa je ovaj potez tužiteljstvo očito učinilo pod pritiskom prijave ministra Karamarka, što smatramo nedopustivim', ističe se u priopćenju.

HND se nada kako 'pod tim pritiskom neće pokleknuti i sud, jer će u protivnom to dovesti do opasna presedana koji će onemogućiti pravodobno i točno izvještavanje javnosti o antikorupcijskim istragama'. (Hina)