Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HND: 'Hloverka ne udovoljava zahtjevima novinarske etike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo očitovalo se o izboru Hloverke Novak-Srzić na mjesto glavne urednice Informativnog programa HTV-a. Priopćenje donosimo u cijelosti.

'Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva smatra nedopustivim da se prilikom izbora glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić nije poštovalo negativno mišljenje novinara i urednika Informativnog programa o njoj.

Pročitajte i ovo Prosvjed novinara u Splitu "Zakon opasnih namjera" Novinari prosvjedovali protiv lex AP: "Plenki je malo nervozan" Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Isto tako, nazočni članovi na sastanku Izvršnog odbora misle da funkcija glavnog urednika HTV-a zahtijeva osim visoko profesionalnih i etičke kriterije, a Hloverka Novak-Srzić zbog značajna doprinosa u pristranom informativnom programu na Hrvatskoj televiziji sredinom devedesetih godina ne udovoljava zahtjevima novinarske etike.

Svakako da je upitno i to da ravnateljstvo HTV-a na ključnu uredničku poziciju predlaže, a Programsko vijeće bira osobu koja je prije nekoliko mjeseci napustila HTV i protiv koje HRT vodi sudski spor.

Nova glavna urednica krenula je u posao brojnim i hitnim smjenjivanjima podređenih urednika, što je njezino pravo, ali smjene nisu ničim obrazložene. To je osobito sporno s obzirom da je samo dva mjeseca do parlamentarnih izbora pa se te smjene svakako mogu dovesti u vezu i mogu utjecati na praćenje izborne kampanje.

Zato Izvršni odbor poziva sve urednike i novinare, a osobito na Hrvatskoj televiziji, da maksimaliziraju profesionalne kriterije, a zadatak je svih kompetentnih tijela HND-a da prate što će se dalje događati na Hrvatskoj televiziji.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene