Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski Helsinški odbor (HHO) daje punu potporu Feralu, a predsjednik Danijel Ivin je danas izjavio kako je "osupnut Vladinim postupkom blokade računa zbog naplate PDV-a , najavivši da će HHO, ako Vlada ne promijeni odnos prema medijima koji će im jamčiti ravnopravnost, pokrenuti akcije "kakve još nisu pokrenute i internacionalizirati cijeli slučaj".


Na tiskovnoj konferenciji HHO-a Geza Stančić iz Vijeća za medije pozdravio je Vladine najavljene mjere o smanjenju poreza na dodanu vrijednost za novine, dodavši da bio taj porez mogao biti i manji, ali ni da taj potez nije loš. 

Vezani članci Slika nije dostupna Danijel Ivin oštetio 'Geotehniku' za 400 tisuća kuna? Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv predsjednika HHO-a

Kako je rekao, situacija s Feralom može izgledati kao poslovna kriza nekog poduzeća, a zapravo je alarm iz
perspektive politike i stanja u medijima.

Naglasio je da bi gašenjem Ferala bio smanjen programski pluralizam hrvatskog novinstva, kao i pluralizam vlasništva. 

Sve to pokazuje da u Hrvatskoj ne postoje dostatni uvjeti za pluralizam novinstva, a Vlada bi to trebala osigurati, istaknuo je, pozvavši Vladu da hitno pomogne Feralu da prebrodi krizu.

Predsjednik HHO-a Ivin je najavio je da će HHO pomoći Udruzi maloljetnih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata kako bi se njihova prava izjednačila s ostalim dragovoljcima.

Ivin je kazao da je sam bio u partizanskim postrojbama u Drugom svjetskom ratu kao maloljetnik, ali da je nakon rata bio potpuno izjednačen u pravima s ostalim borcima. 

Bivša Jugoslavija nije se stidjela svojih maloljetnih boraca, rekao je Ivin, zapitavši srami li se Hrvatska svojih, jer međunarodne konvencije brane državama da regrutiraju i naoružavaju maloljetne osobe.

Najavio je i pomoć dugogodišnjem hrvatskom zatvoreniku i emigrantu u SAD-u Zvonku Bušiću.