Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti dan

HGSS nastavlja potragu za nestalim traktoristom u Lici: "Gledamo u table s mrtvačkom glavom"

Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 2
Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 2 HGSS
Aktualno Galerija Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 2 Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 2 Foto: HGSS Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 3 Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 3 Foto: HGSS Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 5 Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 5 Foto: HGSS Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 4 Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 4 Foto: HGSS +2 Potraga u Lici (Foto: HGSS) - 6 Galerija 1/7 >>
HGSS Gospić 7. je listopada u 7.30 sati dobio dojavu o nestanku 79-godišnjeg muškarca iz Ličkog Ribnika, koji je zadnji put viđen u svom traktoru, 5. listopada, u večernjim satima u susjednom, oko 7 kilometara udaljenom selu, Medak.

Za nestalim vozačem traktora HGSS traga već četvrti dan, a na svojim stranicama su opisali potragu u kojoj obilaze područja u kojima ima mina zaostalih iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo Akcija spašavanja penjača akcija spašavanja FOTO Penjač pao sa Starog grada Okića, zadobio je teške ozljede

Kako kažu iz HGSS-a, sretni su kad im se svi spašavatelji vrate iz potrage u bazu jer pretražuju područje u kojem su minska polja. U potrazi im pomažu psi, a dio područja snimaju dronovima kako bi snimke mogli pogledati u bazi, nakon cjelodnevne potrage.

Priopćenje HGSS-a o ovoj izuzetno zahtjevnoj potrazi prenosimo u cijelosti.

"Po zaprimljenim informacija nestala osoba živjela je sama, kreće se vrlo otežano i uz pomoć štapa te je slabijeg vida i sluha. Ubrzo nakon zaprimljene dojave, na putu prema Ličkom Ribniku, spašavatelji zaprimaju informaciju kako su mještani pronašli traktor u šumi u zaseoku Njegovani, ali ne i nestalog muškarca.

Od mještana koji su večer prije započeli s potragom saznajemo da je područje nedaleko od mjesta gdje je pronađen traktor minski sumnjivo (minirano). Radi se o području koje je bilo okupirano u vrijeme Domovinskog rata, a u zoni naše potrage nalazili su se neprijateljski položaji i minska polja koja još uvijek nisu u potpunosti razminirana. Nakon provjere stanja na adresi www.misportal.hcr.hr minirano područje unosimo u GPS uređaje kao poseban (zabranjeni) sektor te započinje pretraga terena."

"Nije ugodno gledati table s mrtvačkom glavom i natpisom MINE"

"Nije bilo ugodno s jedne strane gledati crvene četvrtaste i trokutaste table s mrtvačkom glavom i natpisom MINE, a s druge strane razrušene kuće i vojne bunkere. Vjerujemo dobivenim informacijama i svojim GPS uređajima i nadamo se da nemaju veća odstupanja. Prolazi prvi dan, potrage, 12 spašavatelja među kojima jedan potražni tim (čovjek i pas) i bespilotna letjelica, pretraživali su uže područje oko traktora, prilazne puteve, razrušene i napuštene kuće i štale, snimalo se područje iz zraka.

Iako rezultata nije bilo, imamo razloga biti zadovoljni jer se svih 12 spašavatelja, nakon potrage među minski sumnjivim poručjima, u večernjim satima vraća u bazu. Za ovaj dan posao još nije završen, ostalo je pregledati još nekoliko stotina fotografija snimljenih iz zraka ne bi li uočili traženu osobu te analizirati podatke dobivene pretragom terena.

Drugi dan potrage povećavaju se resursi kako ljudski tako i potražnim timovima s licenciranim psima, koji su daleko učinkovitiji u potražnim akcijama od ljudi tragača, osobito kad se radi o teško prohodnom i slabo vidljivom području zbog vegetacije. Kajakom se pokušava pretražiti dio rijeke Like ali zbog velike vegetacije u koritu to nije bilo moguće. S dvije bespilotne letjelice snima se područje iz zraka iz više pravaca.

Svi timovi imaju točno određen sektor koji pretražuju, ali jedan sektor imaju svi, to je sektor A, sektor u kojem se nalaze MINE. Kako drugi dan potrage nije dao rezultat, potraga se nastavlja i treći dan, ponavljaju se radnje prvog i drugog dana uz pojačano snimanje iz zraka posebno miniranog područja, jer vrlo je velika vjerojatnost da je nestala osoba otišla baš u tom pravcu, s obzirom na položaj traktora, teren, njegovo fizičko stanje i ukupan scenarij ove potrage.

Završava i treći dan potrage, analiziraju se podaci ukupno pretraženog terena, pregledavaju fotografije snimljene bespilotnim letjelicama, tragovi GPS-a, te planira nastavak potrage. Novih korisnih informacija nema, a osoba nije pronađena i potraga se nastavlja i dalje…", priopćio je HGSS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene