Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jadranka Kosor i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin potpisali su danas prijedlog za posthumnu dodjelu odlikovanja bivšem pripadniku pričuvnog sastava MUP-a RH i hrvatskom branitelju Dragutinu Goliku.


Predložena je dodjela odlikovanja "Red hrvatskog trolista" zbog njegovih osobitih zasluga za Republiku Hrvatsku stečenih u iznimnim okolnostima u miru.

Vezani članci Slika nije dostupna Svjedoci za pljačku optužili i vlasnika kluba 'Ludnica' Slika nije dostupna Optuženici za ubojstva u FINI i ZABI: Nismo krivi!

Hrvatski branitelj Dragutin Golik (1953.), koji je bio teško ranjen pri pokušaju sprječavanja pljačke poslovnice Zagrebačke banke u zagrebačkoj četvrti Drvinju 7. listopada 2005., umro je u petak u Domu za stare i nemoćne osobe u Zagrebu.

- Inicijativa za posthumnu dodjelu odlikovanja pokrenuta je, jer je Dragutin Golik pokazao iznimnu građansku hrabrost, riskirajući svoj život za pravdu, čime je dao, riječima neopisiv, doprinos miru i sigurnosti građana. Naposljetku, a što pokazuje i analiza stava javnosti, Dragutin Golik je ovim činom postao simbol građanskog otpora kriminalu, koji kroz svoje najbrutalnije oblike često ugrožava nedužne građane, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od prvog dana, kad je Dragutin Golik ranjen, preuzelo skrb i posredovanje u njegovom liječenju i rehabilitaciji u Zagrebu i Krapinskim Toplicama. 

Obitelji gospodina Dragutina Golika za potrebe njegova liječenja i rehabilitacije Ministarstvo je dodijelilo jednokratnu novčanu pomoć, a od listopada 2006. godine Ministarstvo je preuzelo i plaćanje dijela troškova smještaja Dragutina Golika u Domu za stare i nemoćne osobe.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti snosit će, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, troškove pogreba za tragično preminulog Dragutina Golika, uz odavanje vojnih počasti, stoji u priopćenju.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin također je donio odluku kojom će se obitelji Dragutina Golika dodijeliti jednokratna novčana pomoć u visini 12 prosječnih neto plaća svih zaposlenih u RH u posljednja tri mjeseca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju