Zamislite da u svojem dvorištu ne možete posaditi ni voćku jer postoji opasnost da ćete probiti kabele pod naponom od nekoliko tisuća volti. Većina ljudi nema takav problem, ali s njim živi obitelj Subotić iz malenog sela pokraj Benkovca. U njihovo dvorište HEP je postavio trafostanicu.

Galerija


Osam metara visoka čelična grdosija, pod naponom od 10.000 volti. Takva trafostanica nije ugrađena na nekom osamljenom brdašcu, već u dvorištu obiteljske kuće Subotić iz Donjeg Ceranja pokraj Benkovca.

Vezani članci Obitelj Sruk i računi za struju (Foto: Provjereno) Četiri godine prepucavanja i tužbi bez pomaka: Zbog računa za struju morali su prodati sve što su imali Obitelj Sruk s reporterom Provjerenog (Foto: Provjereno) U četiri godine za struju platili 45.000 kuna, a nemaju čak ni TV

"Visokonaponski kablovi idu od trafostanice prema ogradi, izlaze iz ograde i skroz gore prema visokom naponu", pojašnjava Ljube Subotić u čijem se dvorištu nalazi trafostanica.

Subotići inače žive u Rijeci. Prije 10 godina odlučili su dotjerati kuću u Donjem Ceranju i u dvorištu zatekli HEP-ovu trafostanicu.

Protiv HEP-a su podigli tužbu i u veljači ove godine sud je presudio u njihovu korist. HEP trafostanicu mora ukloniti, ali to ne radi već šest mjeseci.

"Mi danas ne možemo ni voćku na ovu stranu posaditi jer su dolje visokonaponski kablovi. Ovdje ima 800 kvadrata terena, samo što nam služi samo za put, ništa drugo mi tu ne možemo raditi", govori Ljube Subotić.

Iz HEP-a poručuju da će trafostanicu ukloniti, ali ne znaju kada. "Razlog traženja odgode ovrhe je nemogućnost trenutnog uklanjanja postojeće trafostanice jer bi time korisnici mreže u naselju ostali bez napajanja električnom energijom. Stoga je prije uklanjanja postojeće trafostanice potrebno naći lokaciju za izgradnju nove stupne trafostanice te izraditi projektnu dokumentaciju", stoji u HEP-ovom priopćenju.

Dok HEP ne pronađe novu lokaciju trafostanici, Subotići će, da ne nestane struje u njihovu selu, još neko vrijeme uživati u društvu visokog napona i električnih kablova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr