Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HENRY C. LEE

Slavni forenzičar za Novu TV o istrazi ubojstva Johna F. Kennedyja i slučaju O.J. Simpsona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Henry C. Lee otkrio je reporterki Nove TV Katarini Alvir koliko se pravi posao forenzičara razlikuje od onog što gledamo u TV serijama i filmovima.

U posjetu Hrvatskoj je jedan od najslavnijih svjetskih forenzičara, dr. Henry C. Lee. Čovjek koji je radio na slučaju O.J. Simpsona, ali i na ponovnoj istrazi o ubojstvu Johna F. Kennedyja, otkrio je reporterki Nove TV Katarini Alvir koliko se pravi posao forenzičara razlikuje od onog što gledamo u TV serijama i filmovima.

Pročitajte i ovo Klinika za psihijatriju Zapadniji od Zapada Zagrebačka klinika iznenadila europske forenzičare: "Ovdje ljudi imaju topliji, ljudski pristup" 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 1 70 godina Centra "Ivan Vučetić" Na grozan je način ubila svoju djecu i okrivila ljubavnika. Ali zbog jedne je stvari pala u ruke policije

Gospodine Lee, ovo nije vaš prvi posjet Hrvatskoj?

Tijekom rata, u ranim devedesetim, gotovo svake godine dolazio sam ovdje. Kada su pronađene masovne grobnice radio sam zajedno s profesorom Primorcem i nekim drugim hrvatskim prijateljima.

Je li moguće identificirati sva tijela?

Naravno, danas je identifikacija mnogo lakša; ako napravite bazu DNK, koristite bazu u kojoj su svi DNK uzorci i podaci nestalih osoba, tada lakše pronađete podudaranje.

Radili ste i na nekima od najpoznatijih slučajeva, kao što su onaj O.J. Simpsona i atentat na Johna F. Kennedyja. Što ste otkrili?

Moja je istraga mjesta zločina i dokaza sugerirala da su možda uključene dvije osobe. Bio Simpson jedna od njih ili ne, vjerojatno jest, ali bila je ondje i druga osoba.

Godine 1998. tražili su me ponovnu istragu Kennedyjevog ubojstva. I u tom slučaju, nažalost, opet mjesto zločina nije dobro obrađeno, kao i u slučaju O.J. Simpsona. Mnogi dijelovi informacija su nedostajali. Ključno je pitanje je li Lee Oswald jedini atentator ili je postojao drugi strijelac, ali nakon toliko godina jako je teško reći.

Koliko se Vaš posao razlikuje od onog što gledamo u forenzičkim serijama?

Rješavanje zločina nije film, nije poput TV-serije. U filmu i na televiziji trebate heroja, a u stvarnom životu to je posao tima. Ja imam dobar tim koji radi zajedno. Imate istražitelje, znanstvenike koji su stručni u različitim područjima i koji rade zajedno kako bi riješili zločine.

Hvala, gospodine Lee.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene