Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog suše - uvoz struje

HE Peruča: Prošle godine su vodu izlijevali, a ove je akumulacijsko jezero poluprazno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kiša je dosadila mnogima ovoga travnja, ali onima čiji su bunari već presušili bio je ovo mjesec iz snova. Ekipa Nove TV posjetila je područje Peruče. Ako ste zaboravili koliko je voda važna - ova će vam biti dobar podsjetnik.

Kišilo je u travnju toliko da su bunari u sinjskom selu Zelovu krcati vode, a polja dobro zalivena. A početkom travnja, nakon dugotrajne suše, u ovim brdskim selima su žedno gledali u nebo i vodu - kupovali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Suđenje u slučaju hidroelektrane Plat - 1 poginulo troje radnika Inspektor o slučaju Hidroelektrane Plat: "U životu nije vidio tako loše napravljen protupožarni program zaštite"

'200 kuna je cisterna, a imam krava i puno čeljadi u kući', kazao je mještanin Josip Delaš.

I protekle noći u splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je kiše. Seoski amater meteorolog kaže - nakupilo se u travnju 170 litara po metru četvornom. No, sva ta kiša i voda nisu pomogli obližnjoj hidroelektrani Peruča. Turbine uopće ne rade jer nitko ne zna hoće li kiše uopće biti u svibnju i lipnju.

>> Vodostaj u Peruči pao 20 metara, HEP planira dodatan uvoz struje

A učenicima iz Podgore koji su danas bili u obilasku se pak učinilo da vode u elektrani ima u izobilju. No, vode nema ni pola akumulacijskog jezera, fali im nekih 17 metara. Za usporedbu, negdje u ovo doba prošle godine, vodu su izlijevali u rijeku jer je razina u jezeru bila preko dozvoljene razine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene