Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kiša je dosadila mnogima ovoga travnja, ali onima čiji su bunari već presušili bio je ovo mjesec iz snova. Ekipa Nove TV posjetila je područje Peruče. Ako ste zaboravili koliko je voda važna - ova će vam biti dobar podsjetnik.


Kišilo je u travnju toliko da su bunari u sinjskom selu Zelovu krcati vode, a polja dobro zalivena. A početkom travnja, nakon dugotrajne suše, u ovim brdskim selima su žedno gledali u nebo i vodu - kupovali.

Vezani članci Narančasti meteoalarm Objavljen narančasti meteoalarm za dvije regije: Postoji opasnost od snažnog vjetra i kiše Vruć dan u Dubrovniku, ilustracija - 1 Kad se vraća ljeto? Čeka nas još malo kiše, a onda povratak na staro

'200 kuna je cisterna, a imam krava i puno čeljadi u kući', kazao je mještanin Josip Delaš.

I protekle noći u splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je kiše. Seoski amater meteorolog kaže - nakupilo se u travnju 170 litara po metru četvornom. No, sva ta kiša i voda nisu pomogli obližnjoj hidroelektrani Peruča. Turbine uopće ne rade jer nitko ne zna hoće li kiše uopće biti u svibnju i lipnju.

>> Vodostaj u Peruči pao 20 metara, HEP planira dodatan uvoz struje

A učenicima iz Podgore koji su danas bili u obilasku se pak učinilo da vode u elektrani ima u izobilju. No, vode nema ni pola akumulacijskog jezera, fali im nekih 17 metara. Za usporedbu, negdje u ovo doba prošle godine, vodu su izlijevali u rijeku jer je razina u jezeru bila preko dozvoljene razine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.