Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrugli stol

HDZ: Vlada nema ni plana niti ideje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nema strategije razvoja, a Vlada nema ni plana niti ideje, poručeno je s današnjeg okruglog stola 'Izvrsnošću do blagostanja-tržišno socijani put', kojeg je organizirala HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da Vlada ne smije biti zatvorena, mora prihvaćati ruku koja nudi pomoć, a HDZ ima program, želi otvoriti javnu raspravu i ponuditi pomoć. Problemi Hrvatske nisu samo problemi sadašnje Vlade, kazao je, nego prije svega onih koji su najviše pogođeni, poput 370.000 nezaposlenih.

"Ne mogu se gospoda iz SDP-a stalno izvlačiti na ono što se zove nekakva famozna pljačka HDZ-a. Je li ta famozna pljačka, o kojoj će još biti riječi i čiju ćemo pravu definiciju tek imati za neko vrijeme, doista kriva za to što je u zadnjih godinu dana 70 ili 80 tisuća ljudi ostalo bez posla", upitao je Karamarko.

"Je li ta famozna pljačka doista bila uzrok toga što su im investicije pale 10 posto u odnosu na vrijeme naše Vlade? Ili su krivi oni koji su svoju ekipu iskadrovirali po klasičnom, vrlo primitivnom načinu - doći na vlast, doživjeti državu i sve njezine resurse i potencijale kao ratni plijen i podijeliti ih svojim odabranima", poručio je vladajućima Karamarko.

Bivši HDZ-ov ministar gospodarstva Davor Štern ustvrdio je da Hrvatskoj treba strategija, jer ne može se donositi Zakon o strateškim investicijama ako se ne zna što je strategija oko koje treba postići konsenzus. On se zalaže za državni intervencionizam na temelju strategije koja bi Hrvatsku trebala dovesti do zacrtanog cilja.

Za konsenzus na razini nacionalnih interesa založio se i bivši hrvatski premijer Nikica Valentić naglasivši kako to ne mora biti konsenzus političkih stranaka nego ekonomskih stručnjaka, a konzultant i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta Ante Babić ustvrdio je kako je u Hrvatskoj na snazi "kriza nečinjenja", obzirom da sve reforme imamo zacrtane već pet godina.

>>
'Vlada se ponaša autistično, tražit ćemo prijevremene izbore'

Ne znam je li moguće fiskalnu konsolidaciju na neki način zapečatiti tezom koja izaziva puno polemike, a to je ustavna zabrana daljnjeg zaduživanja, kazao je Valentić upozorivši da Hrvatska sebi ne smije više dopustiti nova zaduživanja bez novog rasta.

"Kako bi bilo koja Vlada uspjela, ona mora biti Vlada stručnjaka, Vlada hrabrih ljudi, odnosno 'komandosa' koji su spremni jedan za drugoga izginuti, i Vlada koja ima petlje odstupiti nakon mjesec-dva mandata. Ako to nema - nijedna Vlada nema šanse", poručio je Valentić što je popraćeno pljeskom pune dvorane Hrvatskog novinarskog doma.

Đuro Njavro sa Zagrebačke škola ekonomije i menadžmenta upozorio je da ako nakon ulaska u EU ne postanemo atraktivan dio europskog prostora za gospodarske aktivnosti, bolji život će se događati negdje drugdje pa postoji opasnost da još jedna generacija Hrvata pođe "trbuhom za kruhom" u svijet.

Obveza Vlade je poboljšanje kreditnog rejtinga, ustvrdio je Njavro podsjećajući kako je rejting u posljednjih godinu i pol značajno pogoršan, što znači da je kredit svake kompanije, banke ali i građana poskupio.

On smatra kako jasnije treba organizirati ciljeve kada je riječ o neučinkovitoj i skupoj javnoj upravi, a zamjerio je i što se, kako je rekao, još uvijek kadrovira po stranačkoj liniji.

Za Babića je ključna hrvatska paradigma izvoz i održivi rast. Govoreći o fiskalnoj politici, Babić je podsjetio kako je 2003. javna potrošnja bila 85 milijardi, da bi 2008. i 2009. narasla na 120 milijardi kuna, dok nam je kapacitet prihoda u proračun prije krize dosegao 110 milijardi kuna, te potom pao na oko 105 milijardi.

"Smatram da javnu potrošnju treba smanjiti na oko 105 milijardi", poručio je Babić.

Za HDZ-ovog saborskog zastupnika Domagoja Miloševića jedino rješenje hrvatskih fiskalnih problema je gospodarski rast. Potencijale vidi i u geostrateškom položaju te turizmu koji treba "razvući" na više od šest mjeseci godišnje. (Hina)

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene