Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog crnih fondova

HDZ-u prijeti istraga kao pravnoj osobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crni fondovi iz vremena Ive Sanadera prijete da se pod istragom nađe i sam HDZ kao pravna osoba.

U sjeni prepirki oko prekrajanja izbornih jedinica vodeći HDZ-ov kadar iz prošlog vremena iznosi svoja svjedočanstva pred USKOK-ovim istražiteljima. Što znaju o crnim fondovima, već su ispričali primjerice Ivan Jarnjak i Bianca Matković.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Kape, zastave i upečatljive plave jakne. Za izbornu utrku 2007. opremu vrijednu 4 milijuna kuna je HDZ-u prema iskazima Mladena Barišića i Nevenke Jurak isporučila njezina tvrtka Fimi Medija. Tada je zakonom maksimalno dopuštena donacija bila milijun kuna. U stranci o tom poslu ništa ne znaju.

>> HDZ predao Barišićev novac iz crnog fonda Bajiću?

'Uvidom u financijsko izvješće kampanje iz 2007. Hrvatske demokratske zajednice Fimi medija se ne spominje bilo kao donator, bilo kao dobavljač', rekla je HDZ-ova glasnogovornica Sunčana Glavak. Ako je donacije bilo ona nije upisana. U GONG-u, međutim, tvrde da liste stranačkih donatora nisu vjerodostojne.

Svaka politička stranka je pravna osoba

'Ono što je problematično Državno odvjetništvo i ostale institucije nisu reagirale i nisu radile dobar nadzor financiranja političkih stranaka i nisu pokretale postupke i na kraju nitko nije bio kažnjen', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Zbog novca iz crnih fondova, kada bi se optužbe Mladena Barišića i Nevenke Jurak pokazale točnima, odgovarati bi mogao i sam HDZ. Svaka politička stranka je pravna osoba koja se prema zakonu može kazniti za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist.

Bianca Matković već svjedočila

'Stranke nisu nešto posebno zaštićene i ne smiju biti posebno zaštićene, one ne smiju biti izvan zakona', dodali su iz GONG-a. O navodnim crnim fondovima iz vremena Ive Sanadera svjedočit će cijeli vrh stranke, pa i sama predsjednica Jadranka Kosor. Posao u USKOK-u već su odradili Ivan Jarnjak i ministar Tomislav Ivić. Danas su bili bez komentara. Svjedočio je i Sanaderov stručnjak za javnost Ratko Maček.

Bianca Matković, Sanaderova bliska suradnica potvrdila nam je da je ispitana u svojstvu svjedoka u Uskokovoj sobi no, kaže, o detaljima ne smije govoriti. Kad detalje oko sumnjivih poteza bivšeg vođe poslože istražitelji bit će jasnije hoće li HDZ postati stranka pod istragom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene