Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska demokratska zajednica organizirala je konferenciju 'Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015. - 2020.', na kojoj su predstavili dio gospodarskoga programa.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u ponedjeljak kako gospodarski program HDZ-a postaje jedina alternativa krizi i depresiji i jedina platforama za suradnju s Europskom komisijom na stabilizaciji hrvatske ekonomije, ali i domaćim i međunarodnim privatnim sektorom.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Pojavile se stare fotografije Kolinde Grabar-Kitarović: Ovako je izgledala prije 15 godina Slika nije dostupna 'Hrvatska nije nikad bila u dubljoj krizi, osiromašena i gospodarski okljaštrena'

Karamarko je to kazao na konferenciji Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020., koju je nazvao, važnom stanicom na putu prema izradi cjelovitog programa ekonomskog oporavka i rasta na kojem HDZ rad sa stručnjacima njemačkog IFO instituta.

Tomislav Karamarko odgovarao je na pitanja naše reporterke Tatjane Krajač – cijeli intervju pogledajte večeras u Dnevniku Nove TV od 19:15.

Program će, kazao je, pružiti odgovore i naznačiti instrumente i politike kako da Hrvatska pomogne poduzetnicima u svim djelatnostima, a bit će oslonjen na ključne europske razvojne ciljeve do 2020.

'Pametni i održivi rast, te reindustrijalizacija, nova radna mjesta bazirana na znanju i inovacijama', kazao je Karamarko govoreći o osnovnim okvirima HDZ-ovog gospodarskog programa koji je u izradi.

Šef stranke Tomislav Karamarko objasnio je na početku današnje konferencije kako im je cilj raspraviti kakav je cilj Hrvatske u narednom periodu i poručio da će program HDZ-a pružiti odgovor na pitanje kako pomoći poduzetnicima, te će biti vezan i naslonjen na ključne europske ciljeve.

'Hrvatska mora od uvoznika postati izvoznik hrane', rekao je Karamarko.

Veća će pozornost, kaže, biti usmjerena na do danas neiskorištene potencijale: geostrateški položaj Hrvatske kao novih vrata EU, upravljanje vodama, zaštita od poplava te istovremeno potpora novoj i vrijednijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Velika pozornost, rekao je, bit će posvećena i energetici.

Program, ističe, pozicionira fiskalnu politiku kao stabilnu i poticajnu, a poreznu upravu kao službu koja naplaćuje poreze, ali u prvom redu savjetuje porezne obveznike kako da se snađu u šumi propisa.

Poručio je da cijela administracija mora biti učinkovitija i prijateljska, a poreznik, rekao je Karamarko, nije žandar nego pomaže u poštivanju zakona.

Naš program s jedne strane ima kratkoročne ciljeve, a to znači da je nužno hitno smanjiti kaos i nered u gospodarstvu i društvu u cjelini koji se očituje u stalnim zakonskim izmjenama, rekao je Karamarko.

Hrvatska mora razvijati i unaprijediti tržišno gospodarstvo, ali i skrbiti o socijalno ugroženim te im osigurati pomoć kad im to zatreba, rekao je.

'Posao vlade nije samo donošenje zakona'

'Nije dosta samo rješavati probleme, a ne i uzroke. Svjesni smo problema s kreditima u francima i onih koji su ostali bez posla i postali predmet ovrha', rekao je Karamarko koji smatra da Hrvatska godinama ima platforme za dijalog, ali se one ne koriste.

Posao vlade i ministara, poručio je Karamarko, nije samo donošenje zakona već i njihovo provođenje. Također, Hrvatska mora razvijati tržišno gospodarstvo, poručio je.

'Sadašnja Vlada odlučila je sve ugrožene isporučiti prijateljima poput Njemačke ili daleke Australije', rekao je Karamarko i dodao kako nam je dovoljno problema bez iseljavanja mladih i obrazovanih.

'Hrvatska treba nova radna mjesta, treba korjenite promjene', poručio je i pozvao na konzensus poslodavaca, sindikata i svih sudionika vlasti.

'Naši ciljevi su jasni - osigurati preporod gospodarstva i time pomoći građanima', zaključio je.

Hrvatska, kazao je Karamarko, ima previše potencijala i ljudskih ali i prirodnih da bi bili na samom gospodarskom dnu EU-a.

'No, na žalost objava EK rečena prošlog četvrtka u Bruxellesu tu bolnu istinu potvrđuje jer konstatiraju da makroekonomska neuravnoteženost prisutna u Hrvatskoj zahtijeva odlučnu akciju ali i specifičan monitoring', rekao je Karamarko dodajući kako već u svibnju ove godine Komisija ocjenjuje provodi li se uspješno nacionalni program reformi ili ne.

Ako ne, ističe Karamarko, Hrvatska ulazi u režim pojačane kontrole koji bi se u toj formi po prvi puta primijenila na jednu članicu.

'Moj dolazak ovdje je znak...'

Na konferencij je bila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je rekla da svakim svojim postupkom želi pokazati da radi za građane. 'Moj dolazak ovdje je znak da ću biti potpora svima koji nude rješenje', poručila je Grabar Kitarović.

Poručila je kako se kvalitetnim mjerama može vratiti nada i optimizam građana ali i povjerenje inozemnih ulagača.

'Ne smijemo zatvarati oči pred istinom jer ignoriranje problema neće učiniti da sami od sebe nestanu. Sazrelo je vrijeme za postizanje konsenzusa oko temeljnih pitanja gospodarskog razvitka kao što je to bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO i EU, jer Hrvatska nije nikad bila u dubljoj krizi, osiromašena i gospodarski okljaštrena', rekla je predsjednica.

'Prioritet su egzodus mladih i teško stanje u zemlji', proučila je predsjednica koja je, kaže, zato tražila sjednicu Vlade i nada se 'da će se s premijerom oko toga dogovoriti'.

Poručila je i da Hrvatska može biti bogata zemlja, 'ali nitko nam to neće servirati na pladnju'.

Glavno usmjerenje, kazala je, bit će joj potpora svima koji nude prijedloge, rješenja za izlazak Hrvatske iz gospodarske depresije i recesije.

Upozorila je i na potrebu postizanja nacionalnog sporazuma oko odgovora na temeljna pitanja gospodarskog oporavka kao ključne točke novog hrvatskog zajedništva.

'Nacionalni sporazum o gospodarskom oporavku mogao bi obuhvatiti reformu javne uprave, poreznog, mirovinskog i zdravstvenog sustava te odlučno uklanjanje prepreka poduzetništvu i ulaganjima, modernizaciju obrazovnog sustava, daljnje unaprjeđivanje učinkovitosti pravosudnog sustava kao i pitanje energetske sigurnosti i neovisnosti', rekla je Grabar-Kitarović.

'Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje otvaraju mogućnosti našim izvoznicima', obećala je dodajući kako se veseli čuti poglede koji će biti iznešeni na skupu.

Samo nadmetanje idejama i inovacijama može Hrvatskoj donijeti boljitak.

Među?onima koji su poželjele uspjehAradu koMferencije su raTnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj Michael Lange i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

?strong>?rogram Sade s iOstitutoO iz MunBhena

Predsjednik HDZ-a je prije nekoliko dana rekao kako ta stranka gospodarski program radi s institutom iz Munchena (IFO) te da sa su jako zadovoljni učinjenim. (Hina/T.K.)

'Gospodarski program je pitanje nacionalne sigurnosti, o tome odlučuju Hrvati'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook