Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Vukovaru

HDZ: 'To je zločin iz mržnje. Sin aboliranog neprijateljskog vojnika prislonio je Tomislavu pištolj na glavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je u Saboru održao konferenciju za novinare oko napada koji se prošlog vikenda dogodio u Vukovaru.

HDZ-ovi saborski zastupnici u srijedu su oštro osudili napad trojice mladića srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti na Valentinovo u Vukovaru, te pozvali institucije da taj slučaj istraže i kazne počinitelje.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Stevo Culej (HDZ) ocijenio je kako je taj napad nacionalno motiviran te ga je opisao kao pokušaj teškog ubojstva.

'Sin aboliranog neprijateljskog vojnika poznatog prezimena, prišao je Tomislavu Šandoru i prislonio mu pištolj na glavu nakon čega su ga pretukli. Nema potvrde da je riječ o zločinu iz mržnje i zbog nacionalnosti, ali mi smatramo da jest jer znamo o kome se radi', poručio je Culej.

'Napadnuti Tomislav Šandor dijete je hrvatskog branitelja, a trojica osumnjičenika druge su nacionalnosti, pa mi je logično da tu mogu naći poveznicu, rekao je Culej.

Navodi da su se napadači prvo uvjerili tko je napadnuti, za koga navija i "dakle, logički kojoj nacionalnoj strukturi pripada".

Zastupnica i zamjenica vukovarskog gradonačelnika Marija Budimir podsjeća da su 20-godišnjem Šandoru napadači prijetili vatrenim oružjem i teško ga ozlijedili. "Upravo je retorika bivše Vlade o ideološkim podjelama dovela do ovakve reakcije", rekla je Budimir.

Culej kaže da to u Vukovaru nije prvi zabilježeni slučaj napada na nacionalnoj osnovi. "To je nastavak nečinjenja sredstava represije prema takvima, pravosuđe i policija moraju djelovati na sve bez obzira od kud dolaze", poručuje.

Tvrdi i da se mnoge stvari u Vukovaru ne procesuiraju zbog suživota i zadržavanja "krhkog mira". Mir se može uspostaviti pravovremenim lociranjem problema i sankcioniranjem, pa i onih koji potiču takve nemire, kaže Culej te spominje i predstavnike manjina poput zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca koji proteže tezu o ugroženosti Srba.

Culeja smeta i što se Predrag Matić (SDP) nije očitovao o napadu, tim više što je, tvrdi, dobio skoro 10.000 glasova u okolici Vukovara, najviše u mjestima naseljenim Srbima.

Tvrdi i da je bivša SDP-ova Vlada nasilnim uvođenjem ćirilice potaknula "duhove prošlosti" i "sjeme zla", pa ih "hrvatski branitelji i ratnici moraju opet vraćati u bocu".

Pozvao je da svatko u svome prostoru proba mladima poručiti da "ono što smo mi kao ratnici prošli nije potrebno ponavljati". Kao sudionik rata pozivam i one s druge strane da pronađemo načina da ne dođe do nečeg lošeg, rekao je Culej.

Podsjetio je na nedavnu godišnjicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i poručio da će se reintegracija završiti kad se steknu uvjeti poštivanja, međusobne tolerancije, uvažavanja svakoga. U Vukovaru nije došlo do velikog suživota i tolerancije jer smo spojili žrtvu i zločinca, ustvrdio je Culej.

Anđelko Stričak podsjetio je da već godinu dana postavlja pitanje o nestanku oružja iz policijskih skladišta u Varaždinu, ali odgovora nema.

Ključno je pitanje je li premijer Milanović bio informiran o tom slučaju od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i šefa SOA-e Dragana Lozančića, te što se poduzima da se pronađe to oružje jer će vjerojatno od njega netko stradati, rekao je Stričak.

Policija je pronašla sva tri počinitelja te kod jednog od njih i oružje. Iz PU vukovarsko srijemske odgovorili su za Novu TV kako je cijeli slučaj predan DORH-u. (Hina/N.C.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene