Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naljutili se

HDZ-ovci napustili sjednicu Odbora zbog ćirilice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žestoko je počela i naprasno završila sjednica saborskog Odbora za ratne veterane već kod utvrđivanja dnevnog reda zbog druge točke, prijedloga zaključka o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je predložila 1/3 zastupnika Hrvatskog sabora, uglavnom HDZ-ovaca.

Čim je predsjednik odbora, HDZ-ov Josip Đakić predložio dnevni red, predstavnici vladajuće većine poručili su da to nije tema o kojoj bi taj odbor treba raspravljati, pogotovo zato što je Gradsko vijeće Grada Vukovara izmijenilo Statut Grada i sad će čeka očitovanje Ministarstva uprave, a potencijalno i Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

'Ranije je ovaj odbor donio zaključak da taj problem treba riješiti Gradsko vijeće Grada Vukovara, i ono je problem riješilo i promijenilo Statut. Pričekajmo prvo očitovanje ministarstva', rekao je potpredsjednik Odbora i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo te predložio da se do tada ova točka skine s dnevnog reda. HNS-ov Boris Blažeković dodao je kako dvojezične table uopće nisu tema za Odbor za ratne veterane.

'Ova problematika je ustavna i pravna tematika, a ne tematika ovog odbora. Ovo je politikantstvo i igranje, i Vukovar se po stoti put koristi za političke igre', primijetio je Blažeković, a Đakić je dodao da su branitelji striktno tražili da rasprave ovu temu i da se očituju što znači članak 8.Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'Mi imamo obavezu to raspraviti jer je ova problematika striktno vezana za branitelje i žrtvu koju su podnijeli u Vukovaru', rekao je Đakić te dodao kako je 1/3 saborskih zastupnika predložila Saboru zaključak kojim od Vlade traže da se obveže da će poduzeti sve mjere da bi se poštovao i primjenjivao članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te da se odgodi postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru do sljedećeg popisa stanovništva.

>>Vukovar: Razbili dvojezičnu ploču i potukli se s policajcem

'Molim vas da budete uz građane Grada Vukovara i vukovarske branitelje. Molim vas da na pravom mjestu prije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bistrom glavom ovo raspravimo i nešto zaključimo da se ne bi prolijevala krv', nastavio je Đakić utvrdivši da se ćirilica itekako tiče stradanja branitelja jer je svaki zid u Vukovaru grafitima baš na tom pismu poručivao 'Ovo je Srbija'. Njegov stranački kolega Zvonko Milas dodao je da se tema posredno i neposredno tiče Domovinskog rata i branitelja.

'Krajnje je vrijeme da se prestanemo konfrotirati oko ovoga, govorimo o nečijem pravu i stvarnosti koja se sada događa. Ne pokazujete niti mrvicu empatije i zato se sve ovo događa', smatra Milas.

Vanjski član Odbora i predstavnik braniteljske populacije Ilija Vučemilović Šimunović zamolio je zastupnike da ne zatvaraju oči pred onim što se događa u Vukovaru jer je upravo Sabor mjesto za razgovor o ćirilici i za rješavanje te problematike.

'Ne mogu vjerovati da nismo svjesni situacije koja se događa, pa hrvatski branitelj je stradao u Vukovaru. Riješimo to ovdje da se ne bi rješavalo na ulici', zamolio je Vučemilović Šimunović.

SDP-ov Franko Vidović složio se sa svojim kolegama da ćirilica nije tema za Odbor za ratne veterane te da ovakve rasprave samo otežavaju situaciju u Vukovaru.

'Svi skupa moramo spustiti loptu na zemlju. I nije pala ničija krv, nego je čovjek pao, to je službeni podatak i ja tome vjerujem, a ne priči s ulice. Pričekajmo očitovanje Ministarstva uprave, ne radimo sada politički pritisak', kazao je Vidović te oporbi poručio da je sam zaključak koji predlažu Saboru kontradiktoran jer s jedne strane traže poštivanje članka 8. Ustavnog zakona o pravima manjina, a s druge odgodu primjene tog zakona u Vukovaru do idućeg popisa stanovništva. HDZ-ov Tomislav Ivić odgovorio mu je da vladajući očito žele pobjeći od rasprave ovog aktualnog problem, a do problema je došlo, dodao je, upravo zato što se odbija razgovarati o njemu. Đakić je primijetio da očito vladajući misle da Odbor nije nadležan ni za raspravu o prvoj točki dnevnog reda – prijedlogu Zakona o socijalnom radu.

'Vi skidate dnevni red, napustit ćemo sjednicu ako tako bude. Nemojte ignorirati ovu temu jer ćemo stvoriti još žešću raspravu i konflikt koji tinja u Vukovaru', poručio je Đakić, nakon čega je Sabo ponovio da još nije vrijeme za raspravu.

'Svaki naredni odbor ćemo bojkotirati zbog ovoga. Nisam se nadao ni u najcrnjoj mori da biste mogli ovako ignorirati prava branitelja i temu koja mjesecima puni novinske stupce. Sramite se, napuštamo sjednicu', kazao je Đakić te sa stranačkim kolegama napustio sjednicu, nakon čega je Sabi kao potpredsjedniku preostalo samo otkazati sjednicu jer više nisu imali kvoruma za raspravu.

'Ja nemam razloga da se zbog ičega sramim',  zaključio je gradonačelnik Vukovara. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene