Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na najavu Vlade

HDZ: Odakle Vladi 6 milijuna kuna za strane konzultante?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je danas pozvao vladu Zorana Milanovića da kažu odakle im šest milijuna eura, koliko su najavili da će platiti stranim konzultatima koji bi trebali tražiti, kako je rekla predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, kosture u ormarima po ministarstvima.

'Radi se o velikom novcu, odakle bi se ti stručnjaci financirali i gdje misle naći do 6 milijuna eura, budući da proračun još nismo vidjeli', zapitala se Kosor na konferenciji za novinare kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene

Njezin stranački kolega Ivan Šuker zapitao se kako vlada misli uzeti neovisne strane konzultante i dati im na uvid dokumente od strateškog interesa za zemlju.

Također je napomenuo da su taj posao u stanju napraviti institucije ustrojene unutar resornih ministarstava i državna revizija.

'Skandalozno je da se na ovaj način vrijeđaju ljudi koji su dovršili pregovore o ulasku Hrvatske u EU', poručio je Šuker Milanovićevoj vladi dodavši kako je poruka jučerašnje vladine sjednice 'neznanje, neodgovornost i rastrošnost'.

Kosor je prozvala Milanovića jer, kako tvrdi, nije odgovorio na njezino pismo koje mu je uputila nakon što je, kako je rekla, na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru insinuirano da je njezina vlada ostavila 'silne dubioze', ponovivši javno poziv premijeru da se sastanu kako bi utvrdili o kojim se to navodnim dubiozama radi.

Vlada je jučer prihvatila projekt pregleda financijskog i operativnog stanja u ukupno 21 ministarstvu, zavodu i javnom poduzeću kojim bi se do lipnja trebalo 'pročešljati' stanje u najvećim korisnicima proračunskih sredstava.

Najava vlade da će članove upravnih i nadzornih odbora postavljati bez javnog natječaja ukida dobru praksu koju smo mi uveli, rekla je Kosor.

Osvrćući se na zakon kojim se ukidaju povlaštene mirovine kojeg je vlada uputila u saborsku proceduru, Kosor je podsjetila kako je njezina vlada smanjila mirovine političara za 20 posto.

Ako je točno što mediji pišu, da je iz te skupine izuzet samo predsjednik republike, naše pitanje glasi zašto i kako se to obrazlaže, rekla je Kosor.

'Želimo načelo jednakosti za sve one koji su dužnosnici, a tko su dužnosnici zna se vrlo precizno', rekla je Kosor dodavši kako se slažu da se ide u reviziju zastupničkih ali i svih drugih mirovina onih koji su u nekom razdoblju bili dužnosnici.

Upitana ima li Hrvatska plan B, ako građani na referendumu kažu 'ne' EU, Kosor je kazala kako su tako predano radili na tome da Hrvatska postane članica EU da vjeruje da će referendumski rezultat 'biti dobar'.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene