Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'HDZ nije pokrenuo, već zaustavio Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je na današnjem stranačkom skupu u Splitu, pod nazivom 'Hrvatskoj trebaju promjene', kako HDZ nepotrebno Hrvatskoj troši vrijeme. U video prilogu pogledajte što je Ivica Račan gostujući jučer u Temi dana Dnevnika Nove TV izjavio o potezima HDZ-a.

"Ako se ne maknu prije izbora, tada će biti maknuti", rekao je Račan na skupu na kojem se okupilo više stotina članova i simpatizera SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne u Njemačkoj Merkel prozvala Putina zbog Pussy Riota: 'Je li dvije mlade žene trebalo poslati u logor?' Slika nije dostupna Četvrta obljetnica smrti Josipović: Račan je bio velika figura hrvatske povijesti i politike

Najavio je kako će SDP idućeg tjedna u Hrvatskom saboru predložiti Ustavni zakon, kojim bi se omogućilo proganjanje ratnog profiterstva. To je "zločin koji ne smije zastariti i ostati nekažnjen", i "ne smije završiti onim 'tko je jamio, jamio je' ", rekao je Račan.

Izrazio je očekivanje kako će taj SDP-ov prijedlog poduprijeti sve stranke, pa i HDZ.

Ocjenjujući rezultate sadašnje Vlade, Račan je ustvrdio kako je HDZ obećao pokretanje Hrvatske, a da su "rezultati suprotni" te da su "zaustavili Hrvatsku".

"Hrvatska mora imati kvalitetniji razvitak i veću stopu rasta, a to joj nudi SDP koji je u teškoj situaciji, iz negativne, stopu rasta
doveo do razine 5,5 posto, dok ju je HDZ smanjio na manje od 4 posto", izjavio je predsjednik SDP-a.

Račan je također obećao da je "SDP sposoban stopu rasta dovesti na 7 posto", da je "spreman preuzeti odgovornost" te da "ima snage".

Napomenuo je kako "postoje dva načina ulaska u EU - jedan je zbrda zdola ući u EU da oni riješe naše probleme, a drugi je da radi nas samih sredimo ovu zemlju, normalizirano je, osiguramo razvoj i nova radna mjesta, te takvi uđemo i budemo cijenjeni, a ne pregaženi". "Ja sam za ovaj drugi način", dodao je.

Govoreći nadalje o dosadašnjim rezultatima HDZ-ove Vlade, Račan je istaknuo kako SDP zna i pozdraviti Vladine uspjehe, poput nastavka pregovora s EU i gradnje autocesta, ali, dodao je, "kamo sreće da je takvih uspjeha više, no, nema ih".
"HDZ se na kritike obrušava napadima, ali SDP neće ustuknuti ni kada me Sanader naziva 'utegom SDP-a', jer je upravo on sve veći uteg Hrvatske", rekao je Račan.

Na skupu SDP-a u Splitu govorili su i saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević te potpredsjednica SDP-a i saborska zastupnica Željka Antunović.

Jurjević je ponovio svoju tvrdnju kako je "premijer Sanader zataškao korupciju u splitskom škveru", a Željka Antunović je, uz ostalo, rekla kako se mladi ljudi "sve više iseljavaju nakon završetka školovanja jer ne mogu pronaći posao", da je "u pretvorbi i privatizaciji uništeno gospodarstvo i zaustavljen razvoj" te da Vlada provodi "lošu reformu obrazovanja u koju se troši puno novca, a bez prave koristi".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene