Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ: Izmjene Zakona o regionalnom razvoju štete regionalnom razvoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove smatra da su predložene izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju štetne za budući regionalni razvoj Hrvatske i izrazito nepovoljne za male općine i slabije razvijena područja.

'Prijedlog Zakona o regionalnom razvoju nije usklađen s odredbama Zakona o proračunu kao ni sa višegodišnjom perspektivom strateških dokumenata EU, te nepotrebno uvodi nove birokratske prepreke u proces povlačenja sredstava iz EU fondova', ističe u priopćenju predsjednica tog stranačkog Odbora Ivana Maletić nakon sjednice održane u Novoj Gradiški.

HDZ nelogičnom i ekonomski neopravdanom smatra i odredbu o uvođenju vlasništva gradova u županijske razvojne agencije. 'Vlada pokazuje potpuno nerazumijevanje važnosti usklađivanja strateških dokumenata RH sa zahtjevima i principima kohezijske politike i temeljenju stateških dokumenata na višegodišnjoj perspektivi', rekla je Ivana Maletić, koja je i zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu.

Dodala je i da je Vlada zakasnila sa donošenjem Pravilnika za izradu strateških dokumenata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave - planova razvojnih programa.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju" Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

>> HDSSB: Nastavljamo borbu za drugačiju podjelu Hrvatske

HDZ napominje i kako, usprkos činjenici da postoji novi popis stanovništva iz 2011. koji pokazuje značajan pad broja stanovnika u ruralnim krajevima/potpomognutim područjima, Vlada pristupa razvrstavanju jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave temeljem Indeksa razvijenosti iz 2010., a koji nije uzeo u obzir demografske promjene i utjecaj gospodarske krize.

'Takvi dokumenti koji se temelje na zastarjelim podacima dovest će do fiskalnog sloma i nestajanja nekih hrvatskih općina i gradova, a dodatna birokratizacija, izmjene na brzinu i nedonošenje strateških dokumenata onemogućuju Hrvatsku da iskoristi mogućnosti koje se kroz EU fondove otvaraju', ističe HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene