Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ i HSLS žele ujediniti snage oko gospodarskog programa i provedbi reformi, a svaka strana zadržava svoja svjetonazorska stajališta.


Predsjednici HDZ-a i HSLS-a, Tomislav Karamarko i Darinko Kosor, danas su potpisali Sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji između te dvije stranke istaknuvši da žele ujediniti snage u izradi zajedničkog gospodarskog programa i provedbi odlučnih reformi kojim bi se osigurao bolji i kvalitetniji život hrvatskih građana.

Vezani članci Tomo Medved Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, umjesto Plenkovića pred novinare izašao Medved Predsjednik Milanović pao s oklopnog vozila HDZ udario po Milanoviću, podsjetio na njegov pad: "'Prekaljeni ratnik' ponovno pribjegava primitivnoj komunikaciji i lažima"

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem koalicijskog sporazuma, Karamarko je rekao da on znači proširenje i učvršćenje koalicijske snage koja želi prekinuti sa sadašnjom vlašću koja u tri godine Hrvatskoj nije nije donijela ništa osim gubitaka, silaznih trendova i lošeg života.

Naglasio je da će koalicija HDZ-a i HSLS-a ujediniti snage u borbi za kvalitetniji život u zemlji u kojoj građani sve lošije žive. Stoga će nadalje stručnjaci za gospodarstvo iz obje stranke zajedno raditi na gospodarskom programu kojim bi se Hrvatska izvukla iz krize.
'Svakako ćemo biti snaga koja će zemlju biti kadra svojim znanjem izvući iz sadašnjih gospodarskih nedaća', naglasio je Karamarko.

Naveo je i da kada dođu na vlast 'neće doći manirom ratnih pobjednika koji dijele plijen' jer ne postoji dogovor oko ministarskih položaja, direktora, članova uprava državnih poduzeća i slično. Dodao je da su se obje stranke brzo dogovorile da su stručnost i domoljublje najvažniji kriteriji za obnašanje određenih funkcija.

Predsjednik HDZ-a izrazio je zadovoljstvo potporom HSLS-a Kolindi Grabar Kitarović, HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu Republike. 'Sada sam još uvjereniji u našu čistu i brzu pobjedu na predsjedničkim izborima koji će biti predzadnji čin uoči pobjede nad nesposobnom koalicijom, koja je već u raspadu, na dobrobit svih građana', kazao je Karamarko.

Da će isključivo stručnost biti kriterij izbora buduće vlade istaknuo je i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekavši da se njihova koalicija temelji na izradi zajedničkog, kvalitetnog i konzistentnog gospodarskog programa te provedbe odlučnih reformi potrebnih za izlazak zemlje iz sadašnje krize.

'Sporazumom smo jasno potvrdili da svaka stranka zadržava svoja svjetonazorska stajališta. To nas ne priječi da se udružimo oko izrade zajedničkog gospodarskog programa za izlazak iz gospodarske krize', istaknuo je Kosor. Naglasio je i da njegova stranka podupire Kolindu Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske.

Koalicijski partneri HDZ-a podržat će Kolindu Grabar Kitarović

Kosor je kazao da praksa u EU ali i u Hrvatskoj pokazuje kako stranke ljevice nemaju rješenja za izlazak iz gospodarske krize niti za provedbu bitnih reformi. 'U svim državama EU u kojima se reforme provode su na vlasti pučko-liberalne koalicije', naglasio je.
Naveo je i da u Hrvatskoj postoji kriva premisa da su liberali lijeva stranka iako su liberali, kako je rekao, stranke centra i desnog centra te su većinom u EU u koaliciji s pučanima.

Na novinarsko pitanje boji li se da će se HSLS, kao manja stranka, 'utopiti' u koaliciji s HDZ-om, Kosor je odgovorio da su se opredijelili biti dijelom koalicije u interesu hrvatskih građana. 'Kada bi sve stranke tako kalkulirale onda nitko s nikim ne bi ulazio u suradnju. Ili bi u suradnju ulazio s figom u džepu', kazao je.

Kosor je rekao da je sadašnje stanje u Hrvatskoj takvo da svoje stranačke interese trebaju podrediti interesima građana i izlasku iz gospodarske krize. 'Samo pučko-liberalne koalicije, radi sličnosti poreznih i gospodarskih politika, imaju hrabrosti i rješenja za izlazak iz gospodarske krize', istaknuo je.

Kosor je rekao da će njihova vlada kada dođe na vlast u prvih šest mjeseci provesti sve važne reforme, a što Vlada Zorana Milanovićeva iz kukavičluka nije napravila.

Sporazum će potpisati predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Time će se HSLS priključiti nekolicini manjih partnera HDZ-a, među kojima su za sada HSS i HSP Ante Starčević, i tako tražiti svoje mjesto u eventualno budućoj Vladi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook