Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ, HSS i HSLS odlučili: Neće biti rada nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački timovi HDZ-a i koalicije HSS-HSLS izvijestili su da od ukupno 30 pregovaračkih poglavlja nisu usuglasili još samo njih tri.

To su: trgovina-rad nedjeljom, energetika i antikorupcijski program, ali da i u tim područjima bilježe velike pomake oko usuglašavanja stavova. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Damir Polančec je u ime HDZ-ovog pregovaračkog tima rekao je kako je uvjeren da će pregovarački timovi idući tjedan usuglasiti stavove i oko ta tri još otvorena poglavlja. "Optimisti smo jer smo svaki dan korak bliže konačnom dogovoru", rekao je Polančec.

Izvijestio je da su ovoga tjedna uspješno okončani pregovori oko reformi pravosuđa i javne uprave, da je napravljen veliki pomak oko trgovine, odnosno potpoglavlja vezanog uz rad nedjeljom, a da su za poglavlja energetike i antikorupcijskog programa formirana još dva pregovaračka tima.

Upitan što je, vezano uz rad nedjeljom, do sada dogovoreno, Polančec je odgovorio kako je usuglašeno da nedjelja bude slobodan dan, ali da se još dogovara oko izuzetaka, odnosno tko nedjeljom može raditi.

Polanečec te Božidar Pankretić i Ivan Čehok u ime pregovaračkog tima 'žuto-zelene' koalicije istaknuli su da nisu pregovarali o kadrovskim pitanjima, odnosno koja će stranka dobiti koji resor u budućoj vladi, jer njihovi timovi, tvrde, za takve pregovore nisu ni nadležni. Naglasili su da će se o 'foteljama' prvo raspraviti unutar vodstava stranaka, a tek potom slijede međustranački razgovori.

Na pitanje kako to da se nije razgovaralo o kadrovima, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac tvrdi da mu je nuđeno čelno mjesto u novom ministarstvu europskih integracija, Polančec je odgovorio da to pitanje treba postaviti Pupovcu.

Upitani kako koalicija gleda na zahtjev zastupnika nacionalnih manjina da manjine imaju dvostruko pravo glasa, Pankretić je kazao da su u HSS-u "suzdržani oko tog zahtjeva", a Čehok da je HSLS sklon zahtjevima u cilju zaštite manjinskih prava, ali da nije siguran da se pod tim podrazumijeva i pozitivna diskriminacija u glasovanju manjina. Ocijenio je da manjine trebaju imati mjesto u vladi i tako se boriti za manjinska prava.

Novinare je zanimalo žele li i Pankretić i aktualni HDZ-ov ministar poljoprivrede Petar Čobanković u idućem mandatu voditi resor poljoprivrede, na što je Pankretić ponovio da se o tome prvo treba raspraviti unutar stranaka i onda dogovoriti na međustranačkoj razini, a Čobanković je rekao da će o tome odlučiti njegova stranka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene