HDSSB je novinarima podijelio kopije dokumentacije kojom se, kako kažu, dokazuje kako su Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i Petar Čobanković pogodovali Krunoslavu Fehiru u dodjeli na korištenje, a potom i na povoljan otkup stana u državnoj imovini.


Na konferenciji za novinare koju je sazvao HDSSB, ta je stranka izvijestila kako je Krunoslav Fehir za svoju ulogu krunskog svjedoka u suđenju protiv Branimira Glavaša za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dobio na korištenje dvosobni stan u Poreču.

Vezani članci Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Šokantan obrat u slučaju protiv Glavaša, svjedok progovorio za Provjereno: ''Svi smo lagali kako bismo ga spasili" HDSSB neće podržati nikoga na izborima (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Naklonjeni Milanoviću, Škori, Grabar-Kitarović... HDSSB neće podržati niti jednog predsjedničkog kandidata

>> Fehir iza zatvorenih vrata nastavio svjedočiti u slučaju 'Garaža'

Kasnije je od tadašnje premijerke Jadranke Kosor i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zatražio da mu se omogući da taj stan kupi po povoljnim uvjetima, što mu je i odobreno. Predsjednik Agencije za upravljanje državnom imovinom tada je bio Petar Čobanković koji je na Karamarkov zahtjev to i odobrio. 

Kako tvrdi HDSSB, pravilnik po kojem je Fehir dobio stan nije objavljen u Narodnim novinama, pa tako nije nikada niti stupio na snagu. Prema dokumentaciji, u veljači 2011. godine Fehir je stan u čiju je adaptaciju iz državnog proračuna uloženo oko 150.000 kuna, dobio na korištenje.

'Iz njihove međusobne korespodencije jasno je vidljivo da je bez ikakvog prethodnog natječajnog postupka i mimo zakona utemeljenog na postojećem Pravilniku, a po nalogu tadašnjeg ministra Karamarka od 28. veljače 2011. godine krunskom svjedoku Fehiru dodijeljen dvosobni stan od 58,11 kvadrata u vlasništvu Hrvatske na privremeno korištenje kao stan za službene potrebe koji je prethodno u cijelosti detaljno adaptiran i opremljen namještajem u što je utrošeno oko 150.000 kuna', rekao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a.

Kaza je da je cjelokupna operacija plaćanja usluge lažnog svjedočenja odrađena preko istarske Policijske uprave, MUP-a, Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i Ureda predsjednice Vlade RH tijekom 2010. i 2011. godine, a da su glavni glavni sudionici Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i Petar Čobanković.

U lipnju 2011. dopisom se obraća Kosor i traži mogućnost povoljnog otkupa tog stana. Nekoliko dana kasnije Ured Vlade traži da se Tomislav Karamarko sastane s Fehirom. Nakon tog razgovora, Karamarko je izdao nalog Upravi za materijalno poslovanje MUP-a da pripreme i upute u daljnju proceduru da se stanu u kojem boravi Fehir ukine status potrebe za službene potrebe. Nakon toga, stoji u dokumentu, Fehiru bi se stan dodijelio u najam i pokrenula bi se procedura za otkup stana. Čobankoviću Karamarko sljedeći dan nalaže da se prijedlogu za sedam stanova koji su već bili u proceduri, pridoda i stan u kojem boravi Fehir.

Ove je dokumente, priopćio je HDSSB, prije dva tjedna dobio Branimir Glavaš iz MUP-a. Dokumentacija mu je, tvrde dostavljena osobno u Mostar.

Nakon što je Fehir potkraj prosinca 2011. podnio zahtjev za kupnju stana nekoliko djelatnika MUP-a obratilo se Sindikatu policije Hrvatske s primjedbom na nezakonitu dodjelu stana Fehiru, bez natječaja, zbog čega se Sindikat žalbom obratio MUP-u, rekao je Šišljagić. Dodao je je MUP u svojim dopisima Sindikatu od lipnja do rujna ove godine odgovorio kako se Pravilnik o rješvanju stambenih potreba djelatnika MUP-a iz veljače 1998., na koji se pozivao Karamarko, ne primjenjuje, jer se sredstva za te namjene od 2000. ne osiguravaju u državnom proračunu, a Pravilnik nikada nije objavljen u Narodnim novinama.

Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić ocijenio je kako se radi o dosad neviđenom obliku službene državne korupcije te da je "posebno zastrašujuće što su u tim nezakonitim i protuustavnim radnjama sudjelovali najviši državni dužnosnici iz vremena HDZ-ove Vlade od 2005. do 2011. godine".

Dopredsjednik stranke Krešimir Bubalo kazao je kako okolnost da sporni Pravilnik o rješavanju stambenih potreba djelatnika MUP-a, koji je 1998. donio tadašnji ministar Ivan Penić, koji nikada nije objavljen u Narodnim novinama, govori da je HDZ-vlast još 1998. donijela "lažni dokument, bez ikakve zakonske snage, koji je služio za pljačku državnog stambenog fonda".

Najavio je kako će Klub zastupnika HDSSB-a od Vlade tražiti objavu popisa svih osoba i djelatnika MUP-a koji su temeljem takvog nezakonitog i protustavnog pravilnika dobili stan iz portfelja MUP-a ili Agencije AUDIO od 1998. do danas. Najavio je i podnošenje ustavne tužbe, s ciljem poništenja toga Pravilnika, ali i rješenja koja su izdana na temelju takvog dokumenta.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju