Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još danas

HDSSB traži saborsku raspravu o ćirilici u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa HDSSB-a da se u Hrvatskom saboru raspavlja o postavljanju dvojezičnih natpisa u Vukovaru dobila je dovoljnu potporu saboskih klubova pa će stranka već danas taj prijedlog uputiti u proceduru.

Potporu inicijativi HDSSB-a najavili su klub HDZ-a te zastupnici HSS-a i HSP dr. Ante Starčevića. "Vladajući nam još nisu odgovorili, koliko čujemo nisu za to, no očekujemo da će nam odgovoriti danas, jer bi to bilo pristojno", rekao je Josip Salapić.

Objasnio je kako HDSSB predlaže da Hrvatski sabor obveže Vladu da u Vukovaru primijeni članak Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji govori da uvođenje službene uporabe manjinskih jezika mora pridonosi razvoju odnosa između manjine i većinskog naroda, što, kaže Salapić, u Vukovaru nije slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Slika nije dostupna Trećina građana Srbi Ćirilica u Vukovaru: 'Dvojezični natpisi bili bi pravi ispit suživota'

>>ŽESTOKO U SABORU: 'Vi ste premijer u odlasku, zbog zaštite udbaša spremni ste osramotiti Hrvatsku!'

"Predlažemo da se uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru odgodi do slijedećeg popisa stanovništva, dakle za desetak godina, čime bi se ublažile traume Vukovara, ali i dobio točan popis stanovništva, jer postoje sumnje u točnost zadnjeg popisa", rekao je Salapić.

HDSSB traži i da pemijer Zoran Milanović podnese ostavku i da se raspišu prijevremeni izbori, zbog nesuglasica između Vlade i Europske komisije oko Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima, kolokvijlno zvanog 'lex Perković'.

"To više nije 'lex Perković', to je 'lex Milanović' i tiče se samo odnosa premijera prema Europskoj uniji", rekao je Salapić. Ocijenio je kako je "premijer uspio u tome da smo, umjesto novca, iz EU dobili sankcije".

I Zoran Vinković smatra kako su prijevremeni izbori "jedina šansa za Hrvatsku" te da je "micanje ove nesposobne Vlade jedini način da prestanu ove blamaže i javašluk". Boro Grubišić podržao je, pak, štrajk liječnika i medicinskih sestara.

"Podržavam opravdane zahtjeve liječnika i sestara u borbi protiv demagogije ministra Ostojića u pregovorima i politici koju vodi", rekao je Grubišić.

HDSSB-ovci su predstavili i novog kolegu zastupnika Krešimira Bubala, kojega je u saborskim klupama do danas mijenjao Vinković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene