Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku kako ova stranka ne može prihvatiti prijedlog državnog proračuna za 2012., prvenstveno zbog velikog smanjivanja stavke za poljoprivredu, te će u saborskoj raspravi podnijeti amandmane koji se tiču strateškog razvoja pet slavonskih županija, ali i Hrvatske u cjelini.


Nakon sjednice Glavnog odbora stranke Šišljagić je na konferenciji za novinare kazao kako HDSSB ne može prihvatiti proračun, 'u kojem je hrvatska poljoprivreda najveći gubitnik', kazavši da je apsolutno neprimjereno smanjivanje proračuna za poljoprivredu za više od 800 milijuna kuna, u situaciji kada je država dužna selajcima za isplatu poticaja i potpora.

Očekivali smo da će na poziciji za poljoprivredu i prehrambenu industiriji biti osigurana značajno veća sredstva, jer Plan 21 upravo o tome i govori, ali to su očito bila isprazna i lažna obećanja, jer ta sredstva ne samo da nisu osigurana, već je poljoprivreda najveći gubitnik u proračunu, ustvrdio je Šišljagić. Dodao je kako je HDSSB-u proračun neprihvatljiv i zbog predloženog smanjivanja sredstava za izgradnju sustava za vodoopskrbu i odvodnju te sustava navodnjavanja, kao i zbog smanjivanja kapitalnih investicija u osnovnom i srednjem školstvu.

Govoreći o paketu poreznih zakona Šišljagić je kazao kako HDSSB podupire podizanje neoporezivog dijela osnovice, što će donekle povećati standard socijalno ugroženih građana, ali je protiv podizanja PDV-a na 25 posto, jer je to novi udar na građane, koji će rezultirati poskupljenjima i to osnovnih životnih potreba i proizvoda koje građani svakodnevno kupuju. Šišljagić je rekao kako HDSSB ne može prihvatiti prijedlog državnog proračuna i zbog najavljene prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB).

Sve banke smo već rasprodali i umjesto da se financije kanaliziraju prema HPB-u pa da Vlada ima financijsku polugu upravljanja državom, planira se prodaja jedine banke koju imamo, što je apsolutno nedopustivo, naglasio je Šišljagić. Dodao je kako će HDSSB na prijedlog državnog proračuna reagirati amandmanima, koji su sukladni HDSSB-ovom strateškom planu razvoja svih pet slavonskih županija, ali i Hrvatske u cjelini. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Nismo u banani, nego na plantaži banana!' Slika nije dostupna Linić: Rasprava o proračunu pokazuje da nema prijepora u koaliciji

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju