Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski Crveni križ (HCK) priznao je u petak da su njegova skladišta prazna, pa nema hrane za stradale u poplavama u Gunji, no najavljuje da je "na tragu rješenja".


U Gunji još uvijek 443 ljudi ne može opstati bez pomoći u hrani, a to se prvenstveno odnosi na one koji žive u kontejnerskim naseljima. Javna kuhinja u Gunji mora i dalje za te ljude pripremati tople obroke, a HCK čini sve da se ljudima iz kontejnerskih naselja osiguraju paketi pomoći, priopćio je HCK.

Vezani članci Poplave u Australiji - 2 Uz razorne požare, Australija se sada bori i s - poplavama: Zatvorene autoceste, vlasti poslale važno upozorenje Slika nije dostupna LIJEPO OD NJIH, ALI TUŽNO ZA NAS Ako neće hrvatska vlada, hoće Turska

"Naša skladišta su prazna, hrana koju HCK nabavlja dolazi prvenstveno iz Robnih rezervi, a ostatak potrebne hrane kupuje od prikupljenih sredstava pomoći", kaže se u priopćenju. O neodrživosti takvog modela HCK je odavno obavijestio sve nadležne institucije i već se mjesecima pokušava pronaći rješenje kako bi se Gunjanima, ali i ostalom stanovništvu s poplavljenog područja, omogućio normalan život.

"Na tragu smo rješenja. Znamo da je Vlada raspravljala o našem dopisu u kojemu tražimo pomoć za te ljude. Građani Hrvatske već su se nemjerljivo iskazali kada je trebalo pomoći osobama s poplavljenih područja, a sada problem trebamo riješiti sustavno i koordinacijom svih institucija koje su zadužene za pravednu raspodjelu pomoći", poručio je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Građani koji žele pomoći mještanima posavske Županje sve informacije mogu potražiti na internetskoj stranici HCK-a na kojoj je objavljen popis artikala koji su potrebni osobama s poplavljenog područja. Potrebne namirnice građani mogu dostaviti u najbliža društva Crvenoga križa.

Uz pomoć građana, HCK je mještanima s poplavljenih područja dosad donirao više od 952 tone hrane i više od 531 tone higijenskih potrepština. U prvome krugu stradalima je isplaćeno 34.434.000 kuna novčane pomoći, a u drugome krugu 25.000.000 kuna, navodi se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook