Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nulta tolerancija

HBK suspenzijom svećenika striktno provodi Papine odredbe o pedofiliji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaj koji je zatresao Kaptol jest sumnjičenje svećenika za pedofiliju. Nadbiskupija se oglasila priopćenjem.

Nakon primljene obavijesti dana 12. listopada 2011. od strane mjerodavnih tijela Republike Hrvatske da su protiv svećenika Zagrebačke nadbiskupije, vlč. gosp. Mladena Kožine, pokrenute istražne radnje, dotičnoga je svećenika privremeno, tj. do završetka postupka i utvrđivanja istine razriješio svih svećeničkih službi.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba" Marinko Golek Marinko Golek Tragično preminuo mladi svećenik, imao je samo 32 godine

Ovim je potezom počelo provođenje odredbi iz Vatikana o nultoj toleranciji prema pedofiliji u Crkvi.

'Crkva je postupila po konkretnim uputama Pape Benedikta 16. Dakle, u kojima izrekom stoji da se sa policijskim i sudbenim vlastima mora surađivati', tvrdi Darko Pavičić, stručnjak za religijska pitanja.

Teolozi i stručnjaci pozdravljaju ovakav potez, ali objavljivanje identiteta svećenika smatraju greškom. 'Ne slažem se sa načinom na koji je Crkva prozvala čovjeka. Dok je pod sumnjom smatram da nijedna institucija nema pravo oduzimat mu pravo na dobar glas', kaže Ivan Grubišić, teolog.

Potezima u slučaju osumnjičenog župnika Crkva pokazuje da će aktivno surađivati s intstitucijama. A brigu o vjernicima u predizborno vrijeme pokazuju i jasnim zahtjevom političarima da poštuju prava radnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene