Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Važnost Kurikuluma

HBK prihvatio Smjernice za postupanje u slučaju spolnog zlostavljanja maloljetnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), biskupi su prema uputama Kongregacije za nauk vjere, raspravljali i prihvatili Smjernice za postupanje u slučajevima spolnoga zlostavljanja maloljetnika.

Smjernice su predviđene kao pomoć biskupima u traženju istine i pravde, kažnjavanju počinitelja te liječenju nanesenih rana, navode iz HBK.

"One su također vidljiv znak brige koju Crkva pokazuje prema žrtvama spolnog zlostavljanja i prema svakom drugom obliku nasilja i iskorištavanja", ističe Tiskovni ured HBK te dodaje kako će Smjernice biti poslane mjerodavnoj Kongregaciji na odobrenje.

Izvanredno plenarno zasjedanje HBK održano je u srijedu, 5. lipnja, u Zagrebu, a pozdravio ga je i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico.

Pročitajte i ovo Vladimir Dugalić Iustitia et pax Oglasili se biskupi oko izbora: Poručili građanima da se ne daju zavesti, imaju poruku i za Milanovića Nikolina Grubišić Požar ZA DNEVNIK NOVE TV Šefica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta otkrila šokantne detalje hvatanja monstruoznog pedofila: "Najžalosnije je da nitko nije prijavio policiji"

>> 'Kurikulum zdravstvenog odgoja sadržajno se neće mijenjati, tu nema ništa sporno'

Na zasjedanju je također izvješćeno da je Vijeće HBK-a za život i obitelj pripremilo osvrt na teze za nacrt prijedloga iskaza za Obiteljski zakon, koji će se uputiti kao doprinos javnoj raspravi.

Biskupi su također uputili poruku u povodu odluke Ustavnoga suda o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja.

"Poruka je u prvome redu upućena roditeljima i poziva ih da se uključe u javnu raspravu o predloženim sadržajima Kurikuluma zdravstvenog, a posebice spolnog odgoja", ističe se u priopćenju.

Hrvatski biskupi izražavaju nada da će i predstavnici vijeća roditelja u školama iskoristiti svoje pravo te sukladno vjerskom opredjeljenju kritički vrednovati one dijelove sadržaja koji ugrožavaju integritet djeteta i njegov kršćanski identitet.

Iz HBK također navode da se na redovitom godišnjem susretu biskupa s redovničkim provincijalima u sjedištu HBK-a razgovaralo o zajednicama i pokretima u Crkvi te je zaključeno kako je nužno iznova usredotočiti "novu evangelizaciju" na osobu Isusa Krista. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene